GCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Plasmion
Plasmion
Poskytujeme novou technologii senzorů založenou na ambientní hmotnostní spektrometrii, která nejen zlepšuje využití v tradičních laboratorních prostředích, ale také umožňuje přenos tohoto druhu technologie senzorů do řízení průmyslových procesů, forenzní, bezpečnostní technologie (léky, výbušniny atd.) a lékařské diagnostiky „v místě péče“.
Tagy
Článek
Produkt
Video
Potraviny
Logo of LinkedIn

Inovativní analýza potravin na bázi SICRIT® technologie

Út, 9.11.2021
| Originální článek z: Plasmion/Jan Buček
Mít funkční a ověřené postupy pro analýzu potravin je nutností. Plně automatizovaná analýza založená na SICRIT® technologii přináší reprodukovatelné a citlivé výsledky zcela bez chromatografie.
Video placeholder

Plasmion: Inovativní analýza potravin na bázi SICRIT® technologie

Dle německé BVE (Federation of German Food and Drink Industries), která je součástí FoodDrinkEurope, jsou padělání potravin a kontaminace potravin dvě největší výzvy, jejichž výskyt musí být nutně odhalen procesy kontroly kvality.

Chemická analýza je obecně nejúčinnějším a bezesporu spolehlivým nástrojem. Její nevýhody (v podobě, v jaké jí známe dnes) ovšem tkví v nutnosti přepravy vzorku, přípravy vzorku a přítomnosti kvalifikované osoby zajištující technické provedení a vyhodnocení dat. Z tohoto hlediska je tedy determinovaná jako „offline“. Poptávka po online přístupu nabízejícím okamžitá, vysoce reprodukovatelná data, a navíc bez nutnosti jejich odborné evaluace, je velmi vysoká (Obr. 1).

Plasmion: Obr. 1 – Vlastnosti online, respektive offline chemické analýzy

Logická otázka zní: „Lze momentální přístupy převést do online prostředí?“ Odpověď je ano! Plug-and-play iontový zdroj od společnosti Plasmion, tzv. SICRIT® (Soft Ionization by Chemical Reaction in Transfer) ve spojení s unikátním software s algoritmy umělé inteligence opravdu umožnují all-in-one řešení, ve kterém odpadá manuální příprava vzorku a vyhodnocení dat – tedy dvě zatím neautonomní oblasti (Obr. 2).

Plasmion: Obr. 2 – Setup zajišťující plně automatizovaný proces online monitoringu na základě SICRIT® technologie

Pojďme se ale podívat na reálné příklady.

Kontrola celistvosti balení produktu

Na základě markeru a jeho intenzity lze velmi jednoduše stanovit je-li balení porušené a produkt bude vystaven vnějším vlivům (oxidace, ztráta aroma, porušení vnitřní atmosféry balení atd.). SICRIT® reaguje v reálném čase s nulovým carry-over efektem a je tak vhodný k umístění přímo na koncovou část výrobní linky. Software pak vykazuje pouze ANO/NE hodnoty, což snižuje nutnost kvalifikovaného personálu (Obr. 3).

Plasmmion: Obr. 3 – Příklad rozdílu ve spektru získaném analýzou produktu v neporušeném a porušeném balení

Profilování potravin v reálném čase

Každá potravina má svůj specifický m/z profil, finger-print. Ve spektru není důležité pouze zastoupení hmot, ale také jejich vzájemný poměr. Algoritmus je schopen takové nuance rozpoznat a zdokonalovat je s každým změřeným vzorkem. Na PCA slotech níže (Obr. 4) je znatelné, že každý produkt má své specifické místo. Taková data poskytují velmi účinný nástroj pro rozpoznání padělku nebo jen mírné odchylky od standartní kvality. Plně automatizovaný postup je ukázán na videu níže.

VIDEO: Profilování potravin/ginu v reálném čase pomocí SICRIT/LC-QQQ

Plasmion: Obr.4 – Profilování v reálném čase a následná statistická analýza na vzorcích medu (A), sýra (B) a kávy (C)

Rychlé kvantitativní stanovení složek potravin

Informace, kterou SICRIT® ve spojení s GC-SPME modulem podá není pouze kvalitativní, jak lze vidět na následujícím příkladu čokolády, která je známa pro své bohaté aroma sestávající se z mnoha složek. Šest z nic bylo náhodně vybráno a kvantifikováno na čtyřech rozdílných, vždy od jiného výrobce (Obr. 5). Taková analýza je nejen citlivá a reprodukovatelná, ale především extrémně rychlá z důvodu absence chromatografie.

VIDEO: Rychlé kvantitativní stanovení složek potravin pomocí PAL RTC/GC-SPME/SICRIT/LC-QQQ

Plasmion: Obr. 5 – Kvantifikace šesti molekul reprezentující aroma čokolády ve čtyřech rozdílných výrobcích

Suplementace aroma hodnotících panelů

Tzv. „Human Sensory Panels“ hrají nezastupitelnou roli v mnoha odvětvích potravinového průmyslu. Hodnocením celého spektra vůní a chutí dávají dohromady celkový senzorický profil produktu. Analýza tohoto druhu je však do značné míry subjektivní a nereprodukovatelná. Často pak dochází ke špatné klasifikaci nebo překryvu. Na datech, které vychází z dlouhodobého trénovaní softwarového algoritmu (200+ vzorků, real-time analýza bez chromatografie), pozorujeme nejen o několik procent větší přesnost v určení, ale aditivně dostáváme například informace rozdílných kvalitách produktu vzhledem k místu produkce (Obr. 6).

Plasmion: Obr. 6 – Výsledek stanovení kvality produktu (Q1/Q2) dle dvou použitých algoritmů na sadě klasifikovaných vzorcích (A). Geografická determinace původu vzorku o stejné kvalitě na základě jeho real-time profilování (B)

Plně automatizovaná analýza založená na SICRIT® technologii přináší velmi reprodukovatelné a citlivé výsledky v tomto případě zcela bez chromatografie, a tedy v řádu minut. Plug-and-play design iontového zdroje nevyžaduje žádnou optimalizaci parametrů a v porovnání s konvenčními ionizačními technikami (EI, APCI, APPI, ESI) poskytuje mnohem měkčí ionizaci. Aditivní (ne nutný pro používání SICRIT® technologie) software od firmy Plasmion s prvky umělé inteligence pak transformuje MS systém do zcela autonomního módu ideálního pro industriální aplikace.

Chcete-li se dozvědět víc nebo naplánovat demo zdarma ve Vaši laboratoři? Neváhejte nás kontaktovat na ([email protected]), případně telefonicky: +49 176 74 74 75 68.

Plasmion
Logo of LinkedIn
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
Další projekty
LCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.