Přihlášení
LabRulez
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla

Kapalinová chromatografie

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: ScienceZOOM
Co je to kapalinová chromatografie Vám představí a názorně na reálném chromatografickém systému vybaveném hmotnostním detektorem ukáže toto video.

ScienceZOOM: Kapalinová chromatografie

HPLC (High Performance Liquid Chromatography)

je zkratka pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii, špičkovou přístrojovou techniku, která slouží k oddělení složek vzorku, aby stanovila jejich přítomnost a koncentraci, popřípadě izoluje jednotlivé složky směsi.

Chromatografie sama o sobě je pak souhrnným označením pro skupinu fyzikálně-chemických separačních metod. Molekuly látek, prvků či iontů se u všech typů chromatografických separací rozdělují mezi stacionární (stálou, neměnící se s časem) a mobilní fázi. Dělení je založené na rozdílné distribuci složek směsi mezi mobilní a stacionární fázi. V kapalinové chromatografii je mobilní fází kapalina.

Této techniky se používá při

  • kontrole kvality v chemické syntéze
  • kontrole kvality potravin a kosmetiky
  • vývoji nových léčiv
  • stanovení chemických látek v životním prostředí
  • analýze peptidů, proteinů a polynukleotidů (proteomika, peptidomika, metabolomika atd.)

Zkratka HPLC-MS/MS pak vyjadřuje propojení kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektometrií. Tímto špičkovým systémem disponuje také Laboratoř environmentální chemie a biochemie Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech.

Pomocí HPLC-MS/MS je možné řešit tyto úkoly

  • Identifikovat potravinářská aditiva v různých potravinářských výrobcích
  • Analyzovat polutanty v sedimentech, vodě nebo rybách
  • Stanovit drogy a jejich metabolity v moči

Další informace naleznete v přednášce na ScienceZOOM

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Vědecký článek | Různé

Pokroky v chromatografii a jejich využití při analýze vod

Chromatografické separační metody přinesly výrazný pokrok a rozšířily možnosti analytické chemie, přičemž je evidentní, že možnosti této techniky ještě zdaleka nebyly vyčerpány.
Vědecký článek | Potraviny

Analytické metody stanovení polyfenolů ve sladinách, mladinách a pivech

Pro stanovení jednotlivých polyfenolů je nejrozšířenější metodou HPLC na reverzní fázi s různými druhy detekce. Méně rozšířená je metoda GC ve spojení s MS detekcí, a to kvůli derivatizaci analytu.
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Vědecký článek | Různé

Pokroky v chromatografii a jejich využití při analýze vod

Chromatografické separační metody přinesly výrazný pokrok a rozšířily možnosti analytické chemie, přičemž je evidentní, že možnosti této techniky ještě zdaleka nebyly vyčerpány.
Vědecký článek | Potraviny

Analytické metody stanovení polyfenolů ve sladinách, mladinách a pivech

Pro stanovení jednotlivých polyfenolů je nejrozšířenější metodou HPLC na reverzní fázi s různými druhy detekce. Méně rozšířená je metoda GC ve spojení s MS detekcí, a to kvůli derivatizaci analytu.
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Vědecký článek | Různé

Pokroky v chromatografii a jejich využití při analýze vod

Chromatografické separační metody přinesly výrazný pokrok a rozšířily možnosti analytické chemie, přičemž je evidentní, že možnosti této techniky ještě zdaleka nebyly vyčerpány.
Vědecký článek | Potraviny

Analytické metody stanovení polyfenolů ve sladinách, mladinách a pivech

Pro stanovení jednotlivých polyfenolů je nejrozšířenější metodou HPLC na reverzní fázi s různými druhy detekce. Méně rozšířená je metoda GC ve spojení s MS detekcí, a to kvůli derivatizaci analytu.
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Vědecký článek | Různé

Pokroky v chromatografii a jejich využití při analýze vod

Chromatografické separační metody přinesly výrazný pokrok a rozšířily možnosti analytické chemie, přičemž je evidentní, že možnosti této techniky ještě zdaleka nebyly vyčerpány.
Vědecký článek | Potraviny

Analytické metody stanovení polyfenolů ve sladinách, mladinách a pivech

Pro stanovení jednotlivých polyfenolů je nejrozšířenější metodou HPLC na reverzní fázi s různými druhy detekce. Méně rozšířená je metoda GC ve spojení s MS detekcí, a to kvůli derivatizaci analytu.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.