Jaroslav Doležel: Jak zajistit dostatek zdraví prospěšných potravin?
Akademie věd České republiky/Týden vědy a techniky: Jak zajistit dostatek zdraví prospěšných potravin?
Více než čtvrtina lidstva nemá v současnosti přístup k dostatku zdravých potravin. Jejich zajištění zůstává zatím nedostižným cílem. Přitom neustále stoupá nejenom počet lidí trpících chronickou podvýživou ale také těch, které trápí nadváha způsobená konzumací levných potraviny. Náprava není jednoduchá, vyžaduje komplexní přístup a komplikuje ji růst světové populace i změna klimatu. Má lidstvo naději?
Prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc. (Ústav experimentální botaniky AV ČR)
Prof. Jaroslav Doležel se zabývá strukturou a evolucí genomu rostlin, vede olomoucké Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR a je hlavním koordinátorem výzkumného programu Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“. Od roku 2004 je členem Učené společnosti.