Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Helena Berková/Marián Vojtek
Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď.
Pixabay

Pixabay

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď. Laboratoř díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj získala čtyři špičkové analytické přístroje.

„Výrobky pro děti, zejména hračky, mohou být kontaminovány látkami podle toho, z jakého typu materiálu jsou vyrobeny. Záleží na tom, jestli se jedná o dřevo, o plastové výrobky, jestli jsou to výrobky, které mají povrchovou úpravu. Například víme, že plastové výrobky jsou velice problematické, pokud jsou vyráběny například z PVC, mohou obsahovat ftaláty, ale aby byly hezké, aby se dětem líbily, tak mohou obsahovat různá barviva. Například z barvících přípravků se mohou uvolňovat primární aromatické aminy, což jsou látky karcinogenní,“ upozornila ve vysílání Rádia Česko ředitelka ústavu Jitka Sosnovcová.

Látky odhalí přístroje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vůbec poprvé tak bude v České republice možné změřit i nitrozamin a nitrozovatelné látky, karcinogeny, které mohou obsahovat dětská šidítka nebo savičky na kojenecké lahve. Zatím na to nebyl přístroj.

Hlídat se musí i velice nízké množství škodlivých látek

Jak tyto škodliviny vznikají? „Pokud vulkanizace není provedena kvalitně, není provedena podle správné výrobní praxe, tak se tam nízká množství těchto látek mohou objevit. A problém je v tom, že ono to nezpůsobí žádné akutní poškození zdraví. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou buď mutagenní nebo karcinogenní, tak je potřeba hlídat i velice nízkém koncentrace, aby nedocházelo k zátěži dětského organismu,“ upřesnila Sosnovcová.

SZÚ kontroluje nejen hračky, ale všechny výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, například obalové materiály. K jejich analýze poslouží přístroj, který funguje na základě rentgenového zařízení a výsledky jsou známy velmi rychle.

„Vypadá to jako ruční etiketovací kleště a dokáže okamžitě na místě třeba stanovit obsah těžkých kovů jako olova a kadmia, což zase velice zlepší kontrolu výrobků na trhu,“ dodala ředitelka ústavu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Phytosanitary Products in Surface Water and Groundwater Using GCxGC-TOFMS

Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
Životní prostředí

Differences in Metabolic Profiles of Individuals with Heart Failure Using High-Resolution GC/Q-TOF

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Ethylene Oxide and 2-Chloroethanol in Food

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Upgradujte svůj GC/FID detektor – univerzální Polyarc reaktor a Jetanizér

Instrumentace
GC
Výrobce
ARC
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Pesticidy v chráněných krajinných oblastech

Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.