Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Helena Berková/Marián Vojtek
Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď.

Pixabay

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď. Laboratoř díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj získala čtyři špičkové analytické přístroje.

„Výrobky pro děti, zejména hračky, mohou být kontaminovány látkami podle toho, z jakého typu materiálu jsou vyrobeny. Záleží na tom, jestli se jedná o dřevo, o plastové výrobky, jestli jsou to výrobky, které mají povrchovou úpravu. Například víme, že plastové výrobky jsou velice problematické, pokud jsou vyráběny například z PVC, mohou obsahovat ftaláty, ale aby byly hezké, aby se dětem líbily, tak mohou obsahovat různá barviva. Například z barvících přípravků se mohou uvolňovat primární aromatické aminy, což jsou látky karcinogenní,“ upozornila ve vysílání Rádia Česko ředitelka ústavu Jitka Sosnovcová.

Látky odhalí přístroje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vůbec poprvé tak bude v České republice možné změřit i nitrozamin a nitrozovatelné látky, karcinogeny, které mohou obsahovat dětská šidítka nebo savičky na kojenecké lahve. Zatím na to nebyl přístroj.

Hlídat se musí i velice nízké množství škodlivých látek

Jak tyto škodliviny vznikají? „Pokud vulkanizace není provedena kvalitně, není provedena podle správné výrobní praxe, tak se tam nízká množství těchto látek mohou objevit. A problém je v tom, že ono to nezpůsobí žádné akutní poškození zdraví. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou buď mutagenní nebo karcinogenní, tak je potřeba hlídat i velice nízkém koncentrace, aby nedocházelo k zátěži dětského organismu,“ upřesnila Sosnovcová.

SZÚ kontroluje nejen hračky, ale všechny výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, například obalové materiály. K jejich analýze poslouží přístroj, který funguje na základě rentgenového zařízení a výsledky jsou známy velmi rychle.

„Vypadá to jako ruční etiketovací kleště a dokáže okamžitě na místě třeba stanovit obsah těžkých kovů jako olova a kadmia, což zase velice zlepší kontrolu výrobků na trhu,“ dodala ředitelka ústavu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“
Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Helena Berková/Marián Vojtek
Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď.

Pixabay

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď. Laboratoř díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj získala čtyři špičkové analytické přístroje.

„Výrobky pro děti, zejména hračky, mohou být kontaminovány látkami podle toho, z jakého typu materiálu jsou vyrobeny. Záleží na tom, jestli se jedná o dřevo, o plastové výrobky, jestli jsou to výrobky, které mají povrchovou úpravu. Například víme, že plastové výrobky jsou velice problematické, pokud jsou vyráběny například z PVC, mohou obsahovat ftaláty, ale aby byly hezké, aby se dětem líbily, tak mohou obsahovat různá barviva. Například z barvících přípravků se mohou uvolňovat primární aromatické aminy, což jsou látky karcinogenní,“ upozornila ve vysílání Rádia Česko ředitelka ústavu Jitka Sosnovcová.

Látky odhalí přístroje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vůbec poprvé tak bude v České republice možné změřit i nitrozamin a nitrozovatelné látky, karcinogeny, které mohou obsahovat dětská šidítka nebo savičky na kojenecké lahve. Zatím na to nebyl přístroj.

Hlídat se musí i velice nízké množství škodlivých látek

Jak tyto škodliviny vznikají? „Pokud vulkanizace není provedena kvalitně, není provedena podle správné výrobní praxe, tak se tam nízká množství těchto látek mohou objevit. A problém je v tom, že ono to nezpůsobí žádné akutní poškození zdraví. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou buď mutagenní nebo karcinogenní, tak je potřeba hlídat i velice nízkém koncentrace, aby nedocházelo k zátěži dětského organismu,“ upřesnila Sosnovcová.

SZÚ kontroluje nejen hračky, ale všechny výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, například obalové materiály. K jejich analýze poslouží přístroj, který funguje na základě rentgenového zařízení a výsledky jsou známy velmi rychle.

„Vypadá to jako ruční etiketovací kleště a dokáže okamžitě na místě třeba stanovit obsah těžkých kovů jako olova a kadmia, což zase velice zlepší kontrolu výrobků na trhu,“ dodala ředitelka ústavu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“
Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Helena Berková/Marián Vojtek
Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď.

Pixabay

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď. Laboratoř díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj získala čtyři špičkové analytické přístroje.

„Výrobky pro děti, zejména hračky, mohou být kontaminovány látkami podle toho, z jakého typu materiálu jsou vyrobeny. Záleží na tom, jestli se jedná o dřevo, o plastové výrobky, jestli jsou to výrobky, které mají povrchovou úpravu. Například víme, že plastové výrobky jsou velice problematické, pokud jsou vyráběny například z PVC, mohou obsahovat ftaláty, ale aby byly hezké, aby se dětem líbily, tak mohou obsahovat různá barviva. Například z barvících přípravků se mohou uvolňovat primární aromatické aminy, což jsou látky karcinogenní,“ upozornila ve vysílání Rádia Česko ředitelka ústavu Jitka Sosnovcová.

Látky odhalí přístroje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vůbec poprvé tak bude v České republice možné změřit i nitrozamin a nitrozovatelné látky, karcinogeny, které mohou obsahovat dětská šidítka nebo savičky na kojenecké lahve. Zatím na to nebyl přístroj.

Hlídat se musí i velice nízké množství škodlivých látek

Jak tyto škodliviny vznikají? „Pokud vulkanizace není provedena kvalitně, není provedena podle správné výrobní praxe, tak se tam nízká množství těchto látek mohou objevit. A problém je v tom, že ono to nezpůsobí žádné akutní poškození zdraví. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou buď mutagenní nebo karcinogenní, tak je potřeba hlídat i velice nízkém koncentrace, aby nedocházelo k zátěži dětského organismu,“ upřesnila Sosnovcová.

SZÚ kontroluje nejen hračky, ale všechny výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, například obalové materiály. K jejich analýze poslouží přístroj, který funguje na základě rentgenového zařízení a výsledky jsou známy velmi rychle.

„Vypadá to jako ruční etiketovací kleště a dokáže okamžitě na místě třeba stanovit obsah těžkých kovů jako olova a kadmia, což zase velice zlepší kontrolu výrobků na trhu,“ dodala ředitelka ústavu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“
Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Helena Berková/Marián Vojtek
Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď.

Pixabay

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď. Laboratoř díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj získala čtyři špičkové analytické přístroje.

„Výrobky pro děti, zejména hračky, mohou být kontaminovány látkami podle toho, z jakého typu materiálu jsou vyrobeny. Záleží na tom, jestli se jedná o dřevo, o plastové výrobky, jestli jsou to výrobky, které mají povrchovou úpravu. Například víme, že plastové výrobky jsou velice problematické, pokud jsou vyráběny například z PVC, mohou obsahovat ftaláty, ale aby byly hezké, aby se dětem líbily, tak mohou obsahovat různá barviva. Například z barvících přípravků se mohou uvolňovat primární aromatické aminy, což jsou látky karcinogenní,“ upozornila ve vysílání Rádia Česko ředitelka ústavu Jitka Sosnovcová.

Látky odhalí přístroje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vůbec poprvé tak bude v České republice možné změřit i nitrozamin a nitrozovatelné látky, karcinogeny, které mohou obsahovat dětská šidítka nebo savičky na kojenecké lahve. Zatím na to nebyl přístroj.

Hlídat se musí i velice nízké množství škodlivých látek

Jak tyto škodliviny vznikají? „Pokud vulkanizace není provedena kvalitně, není provedena podle správné výrobní praxe, tak se tam nízká množství těchto látek mohou objevit. A problém je v tom, že ono to nezpůsobí žádné akutní poškození zdraví. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou buď mutagenní nebo karcinogenní, tak je potřeba hlídat i velice nízkém koncentrace, aby nedocházelo k zátěži dětského organismu,“ upřesnila Sosnovcová.

SZÚ kontroluje nejen hračky, ale všechny výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, například obalové materiály. K jejich analýze poslouží přístroj, který funguje na základě rentgenového zařízení a výsledky jsou známy velmi rychle.

„Vypadá to jako ruční etiketovací kleště a dokáže okamžitě na místě třeba stanovit obsah těžkých kovů jako olova a kadmia, což zase velice zlepší kontrolu výrobků na trhu,“ dodala ředitelka ústavu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Plasty

Rozchod s plasty nás bude bolet. Mohou ale škodit, jsou v kohoutkové vodě i pivu, říká expert

„Nacházejí se v balené i v kohoutkové vodě, ve všech nápojích, v pivu i v džusech,“ a „jediné, co můžeme udělat, je za pět minut dvanáct zastavit přísun plastových odpadků do přírody.“
Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.