Stanovení koncentrace kofeinu v nápoji pomocí LC-PDA-MS systému
Laboratoř růstových regulátorů (LRR): Stanovení koncentrace kofeinu v nápoji pomocí LC-PDA-MS systému
Kofein je biologicky aktivní nízkomolekulární látka, která se přirozeně vyskytuje v zrnech kávovníku, listech čajovníku, semenech paulinie nápojné nebo listech cesmíny paraguayské. Pro stimulující účinky kofeinu se nápoje připravované z těchto rostlin staly velmi oblíbenými po celém světě.
Přestože je kofein všeobecně považován za relativně bezpečnou psychoaktivní látku, která ve většině zemí světa nepodléhá žádné regulaci, může při předávkování velmi nepříznivě ovlivňovat činnost lidského organismu. Typickými projevy předávkování kofeinem jsou např. nespavost, zmatenost, neklid, dehydratace, tachykardie, hyperventilace a řada dalších.
Z tohoto důvodu je znalost koncentrace kofeinu v nápojích, jako jsou káva nebo čaj užitečná pro jejich bezpečnou konzumaci.