Stanovení koncentrace kofeinu v nápoji pomocí LC-PDA-MS systému | LabRulez GCMS

Stanovení koncentrace kofeinu v nápoji pomocí LC-PDA-MS systému

St, 16.6.2021
| Originální článek z: Laboratoř růstových regulátorů/Petřík Ivan
Na dnešním cvičení budeme stanovovat koncentraci kofeinu v kávě espresso s využitím kapalinové chromatografie a hmotnostní a spektrofotometrické detekce.
Video placeholder

Laboratoř růstových regulátorů (LRR): Stanovení koncentrace kofeinu v nápoji pomocí LC-PDA-MS systému

Kofein je biologicky aktivní nízkomolekulární látka, která se přirozeně vyskytuje v zrnech kávovníku, listech čajovníku, semenech paulinie nápojné nebo listech cesmíny paraguayské. Pro stimulující účinky kofeinu se nápoje připravované z těchto rostlin staly velmi oblíbenými po celém světě.

Přestože je kofein všeobecně považován za relativně bezpečnou psychoaktivní látku, která ve většině zemí světa nepodléhá žádné regulaci, může při předávkování velmi nepříznivě ovlivňovat činnost lidského organismu. Typickými projevy předávkování kofeinem jsou např. nespavost, zmatenost, neklid, dehydratace, tachykardie, hyperventilace a řada dalších.

Z tohoto důvodu je znalost koncentrace kofeinu v nápojích, jako jsou káva nebo čaj užitečná pro jejich bezpečnou konzumaci.

Laboratoř růstových regulátorů
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.