GCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spojuje tradici s nejmodernějšími nano- a biotechnologiemi a dalšími progresivními směry a obory ve vědě a výzkumu. Spolu s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí.
Tagy
Článek
Potraviny
Logo of LinkedIn

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
<p>VŠCHT Praha: Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek</p>

VŠCHT Praha: Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Absolvoval pedagogickou stáž na Dublin City University v Irsku a v roce 1996 úspěšně dokončil jako nejlepší absolvent mezinárodní kurz Potravinářské techologie na Hebrew University v izraelském Rehovotu. Roku 2007 se habilitoval na VŠCHT Praha v oboru biotechnologie a v roce 2012 byl ve stejném oboru jmenován profesorem. V současné době pracuje a přednáší předměty pivovarství a sladařství na Ústavu biotechnologie na VŠCHT Praha. Je autorem více než stovky odborných článků, řady patentů a spoluautorem několika knižních publikací.

Jak jste se dostal ke studiu chemie?

Měl jsem chemii rád už na střední škole, stejně jako matematiku a fyziku. Učitel mi doporučil korespondenční kurz chemie organizovaný studenty VŠCHT Praha za podpory pedagogického kabinetu, jehož součástí bylo i letní soustředění na VŠCHT Praha. V průběhu soustředění jsme navštívili i školní pivovar, perličkou je, že nás provázel současný rektor prof. Karel Melzoch.

Chemii jsem uměl dobře, matematiku také, a tak jsem vysokoškolské studium zvládal bez problémů a už během studií jsem začal pracovat jako pomocná vědecká síla hned na 3 pracovištích, na tehdejší Katedře kvasné chemie a bioinženýrství, Katedře chemie a analýzy potravin a v pedagogickém kabinetu.

Před absolutoriem mi bylo navrhnuto, abych pokračoval v doktorském studiu, a tak kromě pár zahraničních pobytů a stáží v pivovarech jsem ve škole stále.

Kdy jste prvně ochutnal pivo?

Poprvé jsem ochutnal pivo v pěti letech a opravdu mi nechutnalo. Oblíbil jsem si ho až během vysokoškolských studií, kdy jsem měl možnost ochutnat mnoho různých druhů.

Jaké máte rád pivo?

Přes den piji nealkoholické pivo, které sice není tak lahodné, ale zase mi umožňuje mít čistou hlavu. A večer si rád pivo dám, přičemž preferuji místní piva i v zahraničí a ležák u mě vždy zvítězí. Nejlepší je ale to pivo, které si člověk uvaří sám a pije je nefiltrované a nepasterované. Doma si vařím někdy s kamarády pivo, a když jsem byl u přátel ve Spojených státech, tak mě velmi potěšilo, že na počest „profesora z Evropy“ uspořádali party s doma uvařeným pivem a byla to veliká atrakce.

Těší vás boom minipivovarů a domácího vaření piva?

Velmi mě to těší, jednak to prohlubuje znalosti lidí o nápoji a zároveň s rozvojem minipivovarů je na trhu mnoho výrobků, jejichž šíře dřív nebyla myslitelná. Dnes se už ani nedá říci, že úplně všechno pivo z minipivovarů je dobré, což ještě před pár lety bylo, některé minipivovary nepřipravují výrobky, které bych si mohl oblíbit, ale jistě jde o věc vkusu.

Nastává zlatý věk českého pivovarnictví?

Každá časová perioda má pozitivní i negativní věci. Spotřeba piva u nás kopíruje světový trend a spotřeba piva mírně klesá. Výroba jde naopak mírně nahoru, což je dáno schopností národních a nadnárodních firem pivo exportovat. České pivo je na zahraničních trzích úspěšné, ale na příkladu Belgie, která exportuje ještě více než Česká republika, je vidět, že vývoz českého piva má velký potenciál.

Ovlivňuje velikost pivovaru kvalitu piva?

Malý pivovar je citlivější na změny a na opakovatelnost. U naší 50l varny je každá várka jedinečná a neopakovatelná. Otázkou je, zda to může poznat spotřebitel. My jsme si do nedávna mysleli, že hranice je výše, ale nyní se ukázalo, že u naší 100l varny mohou být piva opakovatelná.

Jaký obal na pivo máte nejraději?

Po sudu pochopitelně sklo. K přenosu piva nebo v případě živého piva je možný i plast, protože pokud je v pivu živá kvasinka, tak si vychytá kyslík, který difunduje přes obal. U filtrovaného piva je třeba používat speciální bariérový plast nebo omezit trvanlivost. Pro mne je plast transportní obal nebo obal na dokvášení piva.

U plechovek nebyla dodnes uspokojivě vyřešena oxidace při plnění a zavírání a to je důvodem, proč plechovky nemám rád.

Čím si vysvětlujete, že absolventi vašeho oboru jsou tak známí a úspěšní?

Nevím, jestli jsou naši absolventi úspěšnější než absolventi jiných oborů, ale u těch našich vidím velkou úctu k oboru a také pokoru. A zároveň jsem nepotkal nikoho z oboru piva, sladu či chmele, ze kterého by vyzařovaly negativní emoce.

Jaké řešíte vy a váš ústav výzkumné úkoly?

Řešíme problémy, které vychází z potřeb průmyslu. Například se pokoušíme zjistit, proč je český chmel, pivo a slad tak dobré. Nezastírám, že pivo je alkoholickým nápojem, ale pivo má zdravotně pozitivní účinky. Například chmel obsahuje mnoho biologicky aktivních látek, např. 8-prenylnaringenin, což je fytoestrogen, který se používá ke zmírnění vedlejších účinků menopauzy. První přípravek již je na trhu a my pracujeme na jeho vylepšení.

Zkoumáme možnosti prodloužení trvanlivosti piva. Velkým úkolem je zvýšení koloidní stability piva, pro které jsme vyvinuli specifický sorbent. Testujeme možnosti zvýšení mikrobiální stability, kromě pasterace zkoumáme i paskalizaci, kdy se za vysokého tlaku 250–350MPa potlačí růst kvasinek.

Velmi zajímavý je i vývoj nových výrobků a speciálních druhů piv, začínáme se orientovat na poli ciderů či perry. Úspěšně jsme se věnovali výzkumu piva bezpečného pro celiaky, které se dříve mohlo vyrábět pouze z čistě bezlepkových surovin, zatímco nyní je možné použít i ječmen a díky vhodné kombinaci sorpčních a enzymatických metod pivo pro celiaky upravit.

Další výzvou je detekce látek stárnutí piva, protože na rozdíl od vína pivo nemá druhotnou zralost, a zkoušíme metody, kterými by se dala produkce těchto látek potlačit.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Logo of LinkedIn
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Hydrogen Carrier Gas for GC/MS/MS Analysis of Steroids in Urine in Under 10 Minutes

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

Non-targeted analysis of whisky using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC 240 mass spectrometer

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
SPME, GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap, GC/MS/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

High-Sensitivity Analysis of Formic Acid in Methanol Solution Using Jetanizer

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

ALPHA II - A compact FT-IR spectrometer for everyone.

Ostatní
| 2025 | Bruker
Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Bruker
Zaměření

Quantitation of volatile PFAS in environmental samples using SPME Arrow and Orbitrap Exploris GC

Aplikace
| 2025 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
GC/HRMS, GC/MSD, GC/MS/MS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)
Článek | Popularizace

Jak dostat vědu do cukrárny (a nejen tam)

Jak bychom o vědě měli mluvit? Stačí, když vědci diskutují o svém výzkumu v laboratořích? Nebo bychom si měli přát, aby se o vědeckých tématech bavily i dámy v cukrárně u šálku kávy s dortíkem?
CEITEC
tag
share
more
Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje
Video | Osobnosti

Podcast CHEmic #50 – Díky hladovění můžeme být zdravější, autofagie funguje

Současní studenti vstřebávají a zpracovávají informace jinak. Pozvání Veroniky Sedláčkové přijal prof. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley
Článek | Věda a výzkum

Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley

Záznam odborné přednášky Ivo Novotného (LabRulez) na téma Využijte naplno potenciál Vašeho instrumentu: Knihovny spekter od Wiley.
LabRulez
tag
share
more
Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?
Článek | Věda a výzkum

Jak prodloužit životnost přírodní kosmetiky?

FT UTB ve Zlíně zahájila výzkum prodloužení trvanlivosti přírodní kosmetiky. Projekt TAČR na 2 roky spojuje pokročilé metody enkapsulace a spolupráci s Nobilis Tilia.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
tag
share
more
Další projekty
LCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.