Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Pixabay

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Stát je ale nemonitoruje. Ukázaly to dnes zveřejněné výsledky ročního výzkumu sdružení Arnika a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Vědci analyzovali 72 různých druhů ryb a 32 vzorků sedimentů. Největší koncentrace nebezpečných látek se našly na řece Bílině v Ústí nad Labem, na Lužické Nise v Liberci nebo na Vltavě poblíž Prahy. Největší zdravotní rizika představují ryby ze spodních toků řek. Do styku s nimi přicházejí hlavně sportovní rybáři, kteří chycené ryby často sní. Ryby se ale přemísťují, a tak se kontaminované kusy dostanou třeba i do horských oblastí, kde by je čekal málokdo.

V rybách účastníci projektu odhalili perfluorované látky (PFC) a bromované zpomalovače hoření v každém kuse. Vliv těchto látek na zdraví přitom ještě nebyl dostatečně prozkoumán. Zpomalovače hoření se přidávají například do elektroniky nebo koberců. „Hlavně mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Mluví se i o negativních účincích na mechanismus nervových přenosů a jsou i studie, které zkoumají karcinogenní efekty,“ řekla ČT Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Nejvyšší hodnoty nebezpečných látek se naměřily především u cejnů, pstruhů, okounů nebo plotic. Po konzumaci takových ryb mohou chemikálie zůstat v těle třeba i deset let.

Výsledky studie předá Arnika ministerstvu životního prostředí s požadavkem na rozšíření monitoringu látek. Expert sdružení Jindřich Petrlík řekl, že Arnika použije analýzu i při mezinárodní diskusi o rozšíření stockholmské úmluvy o omezování výroby toxických látek. Problém podle něj tkví mimo jiné v řadě výjimek z úmluvy, které umožňují používání některých nebezpečných sloučenin. U některých látek zakázaných ve výrobě například úmluva formou výjimky umožňuje recyklaci, takže stále zůstávají v oběhu.

Studie zjistila vyšší maximální koncentraci PFC ve vzorcích ryb v porovnání se studiemi z minulých let. „Důvodem může být výběr lokalit, kdy byly vybírány oblasti, v jejichž blízkosti se nachází chemické nebo jiné továrny nebo spalovny nebezpečného odpadu, které mohou být zdrojem těchto kontaminantů,“ uvedla Jana Pulklabová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze. Při porovnání hladin PFC v sedimentech z řek se studiemi provedenými v jiných státech patří tyto nálezy spíše k nižším a průměrným.

Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

SICRIT® Technology for Fast and Direct SPME-MS Analysis of Environmental Trace Contaminants

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, SPME, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, CTC Analytics, Plasmion
Zaměření
Životní prostředí

GC soft ionization coupling to LC-MS with SICRIT® (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie

Soft ionization GC-HRMS of n-Alkanes C8 - C20 (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Pixabay

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Stát je ale nemonitoruje. Ukázaly to dnes zveřejněné výsledky ročního výzkumu sdružení Arnika a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Vědci analyzovali 72 různých druhů ryb a 32 vzorků sedimentů. Největší koncentrace nebezpečných látek se našly na řece Bílině v Ústí nad Labem, na Lužické Nise v Liberci nebo na Vltavě poblíž Prahy. Největší zdravotní rizika představují ryby ze spodních toků řek. Do styku s nimi přicházejí hlavně sportovní rybáři, kteří chycené ryby často sní. Ryby se ale přemísťují, a tak se kontaminované kusy dostanou třeba i do horských oblastí, kde by je čekal málokdo.

V rybách účastníci projektu odhalili perfluorované látky (PFC) a bromované zpomalovače hoření v každém kuse. Vliv těchto látek na zdraví přitom ještě nebyl dostatečně prozkoumán. Zpomalovače hoření se přidávají například do elektroniky nebo koberců. „Hlavně mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Mluví se i o negativních účincích na mechanismus nervových přenosů a jsou i studie, které zkoumají karcinogenní efekty,“ řekla ČT Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Nejvyšší hodnoty nebezpečných látek se naměřily především u cejnů, pstruhů, okounů nebo plotic. Po konzumaci takových ryb mohou chemikálie zůstat v těle třeba i deset let.

Výsledky studie předá Arnika ministerstvu životního prostředí s požadavkem na rozšíření monitoringu látek. Expert sdružení Jindřich Petrlík řekl, že Arnika použije analýzu i při mezinárodní diskusi o rozšíření stockholmské úmluvy o omezování výroby toxických látek. Problém podle něj tkví mimo jiné v řadě výjimek z úmluvy, které umožňují používání některých nebezpečných sloučenin. U některých látek zakázaných ve výrobě například úmluva formou výjimky umožňuje recyklaci, takže stále zůstávají v oběhu.

Studie zjistila vyšší maximální koncentraci PFC ve vzorcích ryb v porovnání se studiemi z minulých let. „Důvodem může být výběr lokalit, kdy byly vybírány oblasti, v jejichž blízkosti se nachází chemické nebo jiné továrny nebo spalovny nebezpečného odpadu, které mohou být zdrojem těchto kontaminantů,“ uvedla Jana Pulklabová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze. Při porovnání hladin PFC v sedimentech z řek se studiemi provedenými v jiných státech patří tyto nálezy spíše k nižším a průměrným.

Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

SICRIT® Technology for Fast and Direct SPME-MS Analysis of Environmental Trace Contaminants

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, SPME, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, CTC Analytics, Plasmion
Zaměření
Životní prostředí

GC soft ionization coupling to LC-MS with SICRIT® (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie

Soft ionization GC-HRMS of n-Alkanes C8 - C20 (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Pixabay

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Stát je ale nemonitoruje. Ukázaly to dnes zveřejněné výsledky ročního výzkumu sdružení Arnika a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Vědci analyzovali 72 různých druhů ryb a 32 vzorků sedimentů. Největší koncentrace nebezpečných látek se našly na řece Bílině v Ústí nad Labem, na Lužické Nise v Liberci nebo na Vltavě poblíž Prahy. Největší zdravotní rizika představují ryby ze spodních toků řek. Do styku s nimi přicházejí hlavně sportovní rybáři, kteří chycené ryby často sní. Ryby se ale přemísťují, a tak se kontaminované kusy dostanou třeba i do horských oblastí, kde by je čekal málokdo.

V rybách účastníci projektu odhalili perfluorované látky (PFC) a bromované zpomalovače hoření v každém kuse. Vliv těchto látek na zdraví přitom ještě nebyl dostatečně prozkoumán. Zpomalovače hoření se přidávají například do elektroniky nebo koberců. „Hlavně mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Mluví se i o negativních účincích na mechanismus nervových přenosů a jsou i studie, které zkoumají karcinogenní efekty,“ řekla ČT Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Nejvyšší hodnoty nebezpečných látek se naměřily především u cejnů, pstruhů, okounů nebo plotic. Po konzumaci takových ryb mohou chemikálie zůstat v těle třeba i deset let.

Výsledky studie předá Arnika ministerstvu životního prostředí s požadavkem na rozšíření monitoringu látek. Expert sdružení Jindřich Petrlík řekl, že Arnika použije analýzu i při mezinárodní diskusi o rozšíření stockholmské úmluvy o omezování výroby toxických látek. Problém podle něj tkví mimo jiné v řadě výjimek z úmluvy, které umožňují používání některých nebezpečných sloučenin. U některých látek zakázaných ve výrobě například úmluva formou výjimky umožňuje recyklaci, takže stále zůstávají v oběhu.

Studie zjistila vyšší maximální koncentraci PFC ve vzorcích ryb v porovnání se studiemi z minulých let. „Důvodem může být výběr lokalit, kdy byly vybírány oblasti, v jejichž blízkosti se nachází chemické nebo jiné továrny nebo spalovny nebezpečného odpadu, které mohou být zdrojem těchto kontaminantů,“ uvedla Jana Pulklabová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze. Při porovnání hladin PFC v sedimentech z řek se studiemi provedenými v jiných státech patří tyto nálezy spíše k nižším a průměrným.

Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

SICRIT® Technology for Fast and Direct SPME-MS Analysis of Environmental Trace Contaminants

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, SPME, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, CTC Analytics, Plasmion
Zaměření
Životní prostředí

GC soft ionization coupling to LC-MS with SICRIT® (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie

Soft ionization GC-HRMS of n-Alkanes C8 - C20 (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Pixabay

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Stát je ale nemonitoruje. Ukázaly to dnes zveřejněné výsledky ročního výzkumu sdružení Arnika a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Vědci analyzovali 72 různých druhů ryb a 32 vzorků sedimentů. Největší koncentrace nebezpečných látek se našly na řece Bílině v Ústí nad Labem, na Lužické Nise v Liberci nebo na Vltavě poblíž Prahy. Největší zdravotní rizika představují ryby ze spodních toků řek. Do styku s nimi přicházejí hlavně sportovní rybáři, kteří chycené ryby často sní. Ryby se ale přemísťují, a tak se kontaminované kusy dostanou třeba i do horských oblastí, kde by je čekal málokdo.

V rybách účastníci projektu odhalili perfluorované látky (PFC) a bromované zpomalovače hoření v každém kuse. Vliv těchto látek na zdraví přitom ještě nebyl dostatečně prozkoumán. Zpomalovače hoření se přidávají například do elektroniky nebo koberců. „Hlavně mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Mluví se i o negativních účincích na mechanismus nervových přenosů a jsou i studie, které zkoumají karcinogenní efekty,“ řekla ČT Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Nejvyšší hodnoty nebezpečných látek se naměřily především u cejnů, pstruhů, okounů nebo plotic. Po konzumaci takových ryb mohou chemikálie zůstat v těle třeba i deset let.

Výsledky studie předá Arnika ministerstvu životního prostředí s požadavkem na rozšíření monitoringu látek. Expert sdružení Jindřich Petrlík řekl, že Arnika použije analýzu i při mezinárodní diskusi o rozšíření stockholmské úmluvy o omezování výroby toxických látek. Problém podle něj tkví mimo jiné v řadě výjimek z úmluvy, které umožňují používání některých nebezpečných sloučenin. U některých látek zakázaných ve výrobě například úmluva formou výjimky umožňuje recyklaci, takže stále zůstávají v oběhu.

Studie zjistila vyšší maximální koncentraci PFC ve vzorcích ryb v porovnání se studiemi z minulých let. „Důvodem může být výběr lokalit, kdy byly vybírány oblasti, v jejichž blízkosti se nachází chemické nebo jiné továrny nebo spalovny nebezpečného odpadu, které mohou být zdrojem těchto kontaminantů,“ uvedla Jana Pulklabová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze. Při porovnání hladin PFC v sedimentech z řek se studiemi provedenými v jiných státech patří tyto nálezy spíše k nižším a průměrným.

Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

SICRIT® Technology for Fast and Direct SPME-MS Analysis of Environmental Trace Contaminants

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, SPME, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, CTC Analytics, Plasmion
Zaměření
Životní prostředí

GC soft ionization coupling to LC-MS with SICRIT® (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie

Soft ionization GC-HRMS of n-Alkanes C8 - C20 (Thermo LTQ Orbitrap XL)

Aplikace
| 2019 | Plasmion
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/Orbitrap
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Plasmion
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.