Přihlášení
LabRulez
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Pixabay

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Stát je ale nemonitoruje. Ukázaly to dnes zveřejněné výsledky ročního výzkumu sdružení Arnika a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Vědci analyzovali 72 různých druhů ryb a 32 vzorků sedimentů. Největší koncentrace nebezpečných látek se našly na řece Bílině v Ústí nad Labem, na Lužické Nise v Liberci nebo na Vltavě poblíž Prahy. Největší zdravotní rizika představují ryby ze spodních toků řek. Do styku s nimi přicházejí hlavně sportovní rybáři, kteří chycené ryby často sní. Ryby se ale přemísťují, a tak se kontaminované kusy dostanou třeba i do horských oblastí, kde by je čekal málokdo.

V rybách účastníci projektu odhalili perfluorované látky (PFC) a bromované zpomalovače hoření v každém kuse. Vliv těchto látek na zdraví přitom ještě nebyl dostatečně prozkoumán. Zpomalovače hoření se přidávají například do elektroniky nebo koberců. „Hlavně mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Mluví se i o negativních účincích na mechanismus nervových přenosů a jsou i studie, které zkoumají karcinogenní efekty,“ řekla ČT Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Nejvyšší hodnoty nebezpečných látek se naměřily především u cejnů, pstruhů, okounů nebo plotic. Po konzumaci takových ryb mohou chemikálie zůstat v těle třeba i deset let.

Výsledky studie předá Arnika ministerstvu životního prostředí s požadavkem na rozšíření monitoringu látek. Expert sdružení Jindřich Petrlík řekl, že Arnika použije analýzu i při mezinárodní diskusi o rozšíření stockholmské úmluvy o omezování výroby toxických látek. Problém podle něj tkví mimo jiné v řadě výjimek z úmluvy, které umožňují používání některých nebezpečných sloučenin. U některých látek zakázaných ve výrobě například úmluva formou výjimky umožňuje recyklaci, takže stále zůstávají v oběhu.

Studie zjistila vyšší maximální koncentraci PFC ve vzorcích ryb v porovnání se studiemi z minulých let. „Důvodem může být výběr lokalit, kdy byly vybírány oblasti, v jejichž blízkosti se nachází chemické nebo jiné továrny nebo spalovny nebezpečného odpadu, které mohou být zdrojem těchto kontaminantů,“ uvedla Jana Pulklabová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze. Při porovnání hladin PFC v sedimentech z řek se studiemi provedenými v jiných státech patří tyto nálezy spíše k nižším a průměrným.

Česká televize
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Capillary Molecular Sieve and Carbonized Molecular Sieve Columns for the Separation of Permanent Gases using an FID with ARC in-jet Methanizer

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Blood Alcohol Analysis with the Integrated Agilent 8697 Headspace Sampler on 8890 GC-Dual FID System

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

LECO MULTI-MODE SOURCE (MMS)

Brožury a specifikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
---
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Capillary Molecular Sieve and Carbonized Molecular Sieve Columns for the Separation of Permanent Gases using an FID with ARC in-jet Methanizer

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Blood Alcohol Analysis with the Integrated Agilent 8697 Headspace Sampler on 8890 GC-Dual FID System

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

LECO MULTI-MODE SOURCE (MMS)

Brožury a specifikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
---
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Capillary Molecular Sieve and Carbonized Molecular Sieve Columns for the Separation of Permanent Gases using an FID with ARC in-jet Methanizer

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Blood Alcohol Analysis with the Integrated Agilent 8697 Headspace Sampler on 8890 GC-Dual FID System

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

LECO MULTI-MODE SOURCE (MMS)

Brožury a specifikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
---
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Capillary Molecular Sieve and Carbonized Molecular Sieve Columns for the Separation of Permanent Gases using an FID with ARC in-jet Methanizer

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Blood Alcohol Analysis with the Integrated Agilent 8697 Headspace Sampler on 8890 GC-Dual FID System

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Forenzní analýza a toxikologie

LECO MULTI-MODE SOURCE (MMS)

Brožury a specifikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GC/MSD, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
---
 

Podobné články

Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Článek | Vody

Ani čistá voda není tak úplně čistá

Studie odborníků z Masarykovy univerzity přinesly nové poznatky o výskytu látek kontaminujících vodu.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.