Přihlášení
LabRulez
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Patricie Strouhalová/Jana Přinosilová
Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Pixabay

V Praze právě probíhá Food Film Fest, na kterém se představil nový francouzský dokumentární snímek Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí. Ten se ptá, kde se v lidském těle berou nebezpečné látky, a zaměřuje se na problematiku pesticidů v potravinách. Mohou nás pesticidy v jídle skutečně ohrozit?

Podle profesorky Jany Hajšlové záleží na tom, jakému konkrétnímu pesticidu je člověk, případně dítě, vystaven a jak velké množství látky se mu dostane do těla. Podle jejího názoru je důležité, aby se s lidmi o rizicích srozumitelně mluvilo, aby byli informováni a aby se s možným rizikem pracovalo. Na příkladu zmíněného filmu uvádí, že by třeba neměly být stavěny školy v blízkosti vinic, na které se aplikuje postřik pesticidy.

„Při sledování filmu jsem slyšela řadu zděšených povzdechů a výkřiků. Ukazoval ta nejhorší rizika, která mohou být s pesticidy spojena. Považuji film za dobrý i špatný naráz. Dobrý v tom smyslu, že ukázal tematiku, že pokud se nerespektují pravidla a preventivní opatření, mohou být pesticidy obrovské riziko. Na druhou stranu ve filmu ani jednou nezaznělo, jak řešit ochranu plodin bez nich,“ říká Jana Hajšlová.

Pesticidy jsou syntetické chemikálie i přírodní látky, které slouží k hubení různých typů škůdců. Dělí se na insekticidy, které hubí hmyzí škůdce, fungicidy chrání rostliny před plísněmi, které je napadají, a herbicidy ničí plevele. Bohužel je možné najít jejich stopy v potravinách a životním prostředí, ale podle Jany Hajšlové je těžké si představit, že by bez jejich aplikace bylo možné zajistit dostatek potravin.

V České republice se tyto látky intenzivně zkoumají a zároveň probíhá kontrola potravin Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Laická rada je třeba ovoce, u kterého neznáme původ, pečlivě omývat. Profesorka Hajšlová ale dodává, že například u jablek vede jejich omytí ke snížení množství pesticidů maximálně o polovinu. Účinnější je slupku oloupat.

Jako méně rizikové ovoce doporučuje banány a citrusové plody, kde v jedlých částech pesticidy prakticky nenajdeme. Pokud má banán na slupce hnědé tečky, není se čeho bát – jedná se o tzv. enzymové hnědnutí po otlačení, ne o plíseň. A funguje babská rada omývat ovoce octovou nebo citronovou vodou? „Rozpustnost některých pesticidů se může mírně zvýšit, ale nelze počítat s kompletním odstraněním,“ odpovídá profesorka Hajšlová.

Jsou takzvaná éčka v potravinách jen škodlivá? A je vše, co je označeno jako bio, skutečně bio? Poslechněte si celý rozhovor s prof. Ing. Janou Hajšlovou, CSc. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of aroma compounds in chocolate formulated from cacaos of different geographical origins using SPME Arrow-GC-MS

Aplikace
| 2021 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Differentiation of Regular and Barrel-Aged Maple Syrups with ChromaTOF Tile

Aplikace
| 2021 | LECO
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, SPME, GC/TOF, Software
Výrobce
LECO
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analysis of Free Volatile Phenols in Smoke-Impacted Wines by SPME

Aplikace
| 2021 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, SPME, GC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.