Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Patricie Strouhalová/Jana Přinosilová
Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Video placeholder

Pixabay

**V Praze právě probíhá Food Film Fest, na kterém se představil nový francouzský dokumentární snímek Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí. Ten se ptá, kde se v lidském těle berou nebezpečné látky, a zaměřuje se na problematiku pesticidů v potravinách. Mohou nás pesticidy v jídle skutečně ohrozit? **

Podle profesorky Jany Hajšlové záleží na tom, jakému konkrétnímu pesticidu je člověk, případně dítě, vystaven a jak velké množství látky se mu dostane do těla. Podle jejího názoru je důležité, aby se s lidmi o rizicích srozumitelně mluvilo, aby byli informováni a aby se s možným rizikem pracovalo. Na příkladu zmíněného filmu uvádí, že by třeba neměly být stavěny školy v blízkosti vinic, na které se aplikuje postřik pesticidy.

„Při sledování filmu jsem slyšela řadu zděšených povzdechů a výkřiků. Ukazoval ta nejhorší rizika, která mohou být s pesticidy spojena. Považuji film za dobrý i špatný naráz. Dobrý v tom smyslu, že ukázal tematiku, že pokud se nerespektují pravidla a preventivní opatření, mohou být pesticidy obrovské riziko. Na druhou stranu ve filmu ani jednou nezaznělo, jak řešit ochranu plodin bez nich,“ říká Jana Hajšlová.

Pesticidy jsou syntetické chemikálie i přírodní látky, které slouží k hubení různých typů škůdců. Dělí se na insekticidy, které hubí hmyzí škůdce, fungicidy chrání rostliny před plísněmi, které je napadají, a herbicidy ničí plevele. Bohužel je možné najít jejich stopy v potravinách a životním prostředí, ale podle Jany Hajšlové je těžké si představit, že by bez jejich aplikace bylo možné zajistit dostatek potravin.

V České republice se tyto látky intenzivně zkoumají a zároveň probíhá kontrola potravin Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Laická rada je třeba ovoce, u kterého neznáme původ, pečlivě omývat. Profesorka Hajšlová ale dodává, že například u jablek vede jejich omytí ke snížení množství pesticidů maximálně o polovinu. Účinnější je slupku oloupat.

Jako méně rizikové ovoce doporučuje banány a citrusové plody, kde v jedlých částech pesticidy prakticky nenajdeme. Pokud má banán na slupce hnědé tečky, není se čeho bát – jedná se o tzv. enzymové hnědnutí po otlačení, ne o plíseň. A funguje babská rada omývat ovoce octovou nebo citronovou vodou? „Rozpustnost některých pesticidů se může mírně zvýšit, ale nelze počítat s kompletním odstraněním,“ odpovídá profesorka Hajšlová.

Jsou takzvaná éčka v potravinách jen škodlivá? A je vše, co je označeno jako bio, skutečně bio? Poslechněte si celý rozhovor s prof. Ing. Janou Hajšlovou, CSc. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of carbon materials with Raman spectroscopy

Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Materiálová analýza

Single-Injection Analysis of Formic Acid and Free Volatile Fatty Acids Using Flame Ionization Detector with In-jet Methanizer

Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu, ARC
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Analysis of Phytosanitary Products in Surface Water and Groundwater Using GCxGC-TOFMS

Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
Životní prostředí

Differences in Metabolic Profiles of Individuals with Heart Failure Using High-Resolution GC/Q-TOF

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Ethylene Oxide and 2-Chloroethanol in Food

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.