GCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Aktuálně.cz
Aktuálně.cz
Stabilně jsme jedním z nejnavštěvovanějších zpravodajských webů na českém internetu. Formou článků, multimediálních grafik a videí přinášíme objektivní a nejaktuálnější informace z domova i ze světa, z ekonomiky i sportu.
Tagy
Článek
Potraviny
Logo of LinkedIn

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
<p>Pixabay</p>

Pixabay

Jak moc je bio zdravé? Lidem stačí hlavně dobrý pocit

Jihlava - Za veterináře vydával dříve statek v Sasově u Jihlavy sedmdesát tisíc korun měsíčně, nyní to není víc než sedm tisíc korun.

Čím to? Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Na antibiotika dojde jen výjimečně, nezabírá-li homeopatická léčba. Zato ve čtyřicet let starých velkovýkrmnách promořených patogeny bývají obyčejná prasata preventivně nadopována léky, aby se s takovým prostředím poprala a přitom rychle narostla do porážkové hmotnosti.

Většině lidí je většinou jedno, z čeho je řízek na talíři, že listová zelenina oplývá dusičnany a s jahodami mohou pojídat toxické pesticidy. Biopotraviny rozdělují společnost - někdo v ně věří jako v boha, pro jiného jsou módní vlnou, rozvířenou marketingovým útokem obchodníků.

Nevěřícím jen nahrály závěry expertů London School of Hygiene and Tropical Medicine, které v okurkové sezoně šířila tuzemská média. Titulky hlásaly: Biopotraviny nejsou o nic zdravější než ty normální.

Přesvědčené zastánce biovýživy zpráva nechala v klidu. Mají totiž jasno. Vědeckou analýzu, vycházející ze 169 studií za posledních padesát let, kritizují někteří odborníci. Vytýkají jí úzký záběr, přehlížení řady aspektů hovořících pro biopotraviny a opomenutí některých posledních studií.

Proč biopotraviny dětem

"Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se ani nedá. Musela by se dlouhodobě sledovat skupina lidí, kteří se takto stravují. Jenže žijí v různém prostředí, někdo kouří nebo pije více alkoholu. Vyčíslit tedy, jak biopotraviny ovlivňují délku života, by bylo velmi složité," tvrdí profesorka Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze.

U biopotravin považuje za velkou přednost absenci reziduí syntetických agrochemikálií, především pesticidů. A maminkám může jen doporučit, aby dětem jídlo s logem bio dopřávaly. "Děti mají podstatně méně rozvinutý detoxikační systém, čili odbourání toxických účinků není tak efektivní. Navíc na jednotku hmotnosti jedí víc potravin než dospělí. Konzumací biopotravin se eliminuje alespoň jeden z rizikových faktorů, kterým jsou pesticidy běžně zastoupené v jídelníčku z konvenčních potravin," vysvětluje Hajšlová.

Zatímco stále více lidí ve vyspělém světě cítí, že příklonem k biopotravinám pomohou svému zdraví i přírodě, věda zaostává v přísunu doložených rozdílů oproti normálním potravinám.

"Studií o zdravotních výhodách biopotravin je velmi omezené množství. Britská zpráva přitom připouští, že bez dlouhodobých vědeckých sledování je těžké dělat dalekosáhlé závěry," zdůrazňuje Tom Václavík z agentury Green marketing.

Postrádá také vědecké studie o dlouhodobém vlivu pesticidů na lidské zdraví. "Evropská komise před třemi lety oznámila, že dlouhodobé působení pesticidů může vést k poruchám imunitního systému, sexuálním poruchám, rakovině, sterilitě, defektům při narození a poškození nervového systému," připomíná Václavík, který se dlouhodobě věnuje propagování biopotravin.

Velká chemická neznámá

Na neprobádaná rizika upozorňuje také profesorka Hajšlová, která se věnuje porovnávání normálních potravin a biopotravin: "V konečném poškození se nedá odlišit, zda se karcinogenní efekt vyvinul z pesticidů, akrylamidu vznikajícího při tepelném zpracování některých produktů nebo třeba z benzolapyrenu přítomného v cigaretovém kouři. U pesticidů dosud nikdo přesvědčivě nevyhodnotil, zda koktejl chemikálií v potravinách nepůsobí synergicky. I když obsah každé jednotlivé látky je pod limitem, nevíme, zda jejich efekt při společném působení nezesiluje a co to znamená pro lidský organismus."

Odbornice na chemii vyčísluje, že v současné době existuje přes 800, možná i tisíc aktivních látek, které se používají jako pesticidy. "Máme přesné studie o jednotlivých sloučeninách, ale už jen proto, že výrobci jsou různí, je velmi obtížné tyto drahé toxikologické výzkumy realizovat. Jeden lidský život je krátký na definitivní zhodnocení, jaký je vliv těchto koktejlů na lidské zdraví," říká profesorka.

Doporučuje řídit se principem předběžné opatrnosti, kterým se omezují rizika, jež nejsou detailně známá. Jinými slovy pesticidy ve výživě pokud možno minimalizovat.

Výzkumný tým na pražské VŠCHT na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, který Hajšlová vede, je zapojen do rozsáhlého pětiletého evropského projektu, koordinovaného profesorem Carlem Leifertem z britské univerzity v Newcastlu.

Několikaleté experimenty na 31 výzkumných pracovištích a univerzitách v Evropě se zaměřily na zhodnocení přidané hodnoty pro zdraví konzumentů biopotravin. Jejich závěry se nyní vyhodnocují a mají být zveřejněny koncem roku. Profesorka Hajšlová představuje alespoň některé dosud získané výsledky (více viz Bioefekty).

Prospět přírodě

Pomocí vědeckých metod objektivně posoudit, jak zdravé jsou biopotraviny, je také úkolem švýcarského Výzkumného ústavu organického zemědělství FiBl, který získal velký šestiletý grant od Evropské unie.

Přesvědčení zastánci biopotravin a ekologického zemědělství většinou nepotřebují poznatky z podobných výzkumů. Důležité je pro ně přesvědčení, že konzumací jídla bez chemie prospívají přírodě a zvířatům umožňují důstojnější život. "Faktem je, že kvalita krmiva se promítá do kvality produktů. To jsou přímé benefity ekologické produkce. Ale neumíme jednoduše zhodnotit, jak prodlužují lidský život," konstatuje Jana Hajšlová.

Připomíná, že u mléka a masa vyrobených ekologicky se prokázaly pozitivní zdravotní efekty. Konzumentům biopotravin mnohdy stačí, že mléko je od krav pasoucích se na zelené louce, a ne od dojnic trvale zavřených v chlévě, které do žlabu za celý rok nedostanou nic jiného než siláž s chemickými konzervanty.

"Kuřata z ekologického chovu se snáz vzpamatují ze stresu či infekce než kuřata v klecích, což se přičítá lepšímu stavu imunitního systému. Existují studie, které toto potvrzují. Jiné to naopak neprokázaly," naráží profesorka na nejednoznačnost, poměrně častou v porovnávání potravin z běžné a ekologické produkce.

Další příklad připojuje z vlastních pětiletých pokusů u brambor. "Biobrambory obsahovaly více fenolických látek, které působí jako ochrana proti plísním a zároveň jako antioxidanty. Plodiny pěstované bez chemie musejí aktivně bojovat se stresem, z čehož pramení odlišné složení hlíz. Statisticky průkazné to ale je jen u některých odrůd a jsou také rozdíly v některých letech," zdůrazňuje Hajšlová.

Vyvrací zakořeněný mýtus o rozšíření mykotoxinů v biopotravinách: "Zakázané používání fungicidů nahrazuje citlivý přístup k půdě a znalost všech rizikových faktorů. Díky tomu neobsahovaly biopotraviny více mykotoxinů než konvenční potraviny. Ty byly vytvořením superstresových podmínek při zásahu některými fungicidy paradoxně více kontaminované, přestože byl parazit eliminovaný."

Dětský barometr

Vzdělanější spotřebitelé na biopotravinách oceňují, že se chemikáliím vyhýbají po celou dobu svého vzniku. Tedy nejen na poli, kde se na rostliny nesmějí aplikovat pesticidy a herbicidy, nebo ve stájích, kde se do zvířat nepumpují syntetické aminokyseliny, antibiotika, růstové stimulátory, hormony používané v běžných chovech při reprodukci či krmiva s geneticky modifikovanou sójou.

Chemie je tabu také pro zpracovatele, kteří si nepomáhají různými éčky kvůli barvě či dlouhodobé trvanlivosti nebo mícháním surovin, jež bez chemie nedrží pohromadě. "Dlouho jsme našim zákazníkům museli vysvětlovat, že biošunka je šedá, protože normální vařené maso je také šedé, a ne fialové. Že my ze 100 kilogramů kýty dokážeme vyrobit maximálně 85 kilo biošunky, zatímco běžně prodávaná šunka umí pojmout díky polyfosfátům navíc i 100 kg vody," porovnává Josef Sklenář.

A proč škrábané biobrambory rychleji tmavnou? "Je to nejen kvůli absenci éčka - pyrosiřičitanu, ale i proto, že přirozeně obsahují více kyseliny chlorogenové, která je zdraví prospěšná," vysvětluje ekofarmář.

Je jen náhoda, že dle chuti poznají rozdíl mezi bio a konvenčními potravinami i děti? Na víkendu malých farmářů u Moulisových v Milínově na Rokycansku rozeznalo dvacet dětí od pěti do čtrnácti let při anonymním testování překvapivě přesně, co je bio.

"Stoprocentně se strefily u mléka a mrkve. Většinou správně identifikovaly i tvaroh a ovocný jogurt," říká Hana Moulisová. Biomošt prý uhodly podle barvy. Ten nezakalený (ne bio) jim přišel na první pohled chemický.

Jako prasata v žitě

Prasečí rodinka, čítající pět prasnic, 45 selat a jednoho kance, žije venku. Celé dny čuníci ryjí jak diví na poli s vojtěškou, kde mají jako přístřešek stan a v korytu biozrní, na kolik dostanou chuť. Díra v plotě do přilehlého ovocného ekosadu je záměrná, aby tam selátka mohla chodit na padanky.

Na nultém ročníku si ekofarmář Josef Sklenář testuje neobvyklý způsob chovu. "Rytí je ve zvířatech zakódované a slámu na podestlání jim nikdy nemohou nahradit betonové rošty, které dnes většina chovatelů používá," říká zemědělec, jenž na celém statku hospodaří v co největší harmonii s přírodou.

V Česku byl s tisícovkou prasat prvním a dlouho jediným velkým ekologickým chovatelem, teď jsou v celé republice dva. "Vitalita potravin, které ať na poli nebo ve stájích nebyly trápeny chemií, je nesouměřitelná," tvrdí Sklenář.

Rozdíl mezi vepřovým masem z prasat z klasických výkrmů a pastevně odchovaných bioprasat chce prokázat projektem s Výzkumným ústavem živočišné výroby, který bude zahájen příští rok. Pak už by to nebyl jen subjektivní pocit, že biovepřové prostě lépe chutná, ale je také zdravější.

Třeba díky většímu zastoupení omega-3 nenasycených mastných kyselin. A to přiznala i britská studie.

Aktuálně.cz
Logo of LinkedIn
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Diethylene Glycol in Glycerin Using Brevis GC-2050

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Determination of sulfur-containing compounds, formaldehyde, and organic halides in hydrogen for proton-exchange membrane fuel cell vehicles

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
Termální desorpce, GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Markes, Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie

Water content in propylene glycol monomethyl ether (PGME)

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

GC and GC/MS Frequently Asked Questions

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření

Determination of Carbonate Solvents and Additives in Lithium Battery Electrolyte Using the Agilent 5977B GC/MSD

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza
 

Podobné články

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS
Článek | Video

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS

Nenechte si ujít živé online webináře od Agilent zaměřené na LC, GC, LC/MS a GC/MS. Seznamte se s praktickými tipy a triky, které můžete okamžitě použít ve své laboratoři.
Altium International
tag
share
more
Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze
Článek | Webináře

Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze

Naši dva odborníci, Pavel Zbirovský a Ivan Trešl, Vám představí, jak správně přistupovat k odběru vzorků, jaké metody a nástroje používat a proč je kvalitní vzorkování zásadní.
ALS Czech Republic
tag
share
more
Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi
Článek | Video

Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi

Mikroplasty (MP) patří mezi žhavá témata dnešní doby. Seznámíme Vás s aktuální situací ohledně analýzy MP, složitosti při přípravě vzorků a limitace současných analytických technik.
Optik Instruments s.r.o.
tag
share
more
14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025
Článek | Nejbližší akce

14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025

Seminář spojený s vyhlášením a předáním Cen Metrohm 2025 se koná 12. 2. února 2024 - Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.
Metrohm Česká republika
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Diethylene Glycol in Glycerin Using Brevis GC-2050

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Determination of sulfur-containing compounds, formaldehyde, and organic halides in hydrogen for proton-exchange membrane fuel cell vehicles

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
Termální desorpce, GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Markes, Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie

Water content in propylene glycol monomethyl ether (PGME)

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

GC and GC/MS Frequently Asked Questions

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření

Determination of Carbonate Solvents and Additives in Lithium Battery Electrolyte Using the Agilent 5977B GC/MSD

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza
 

Podobné články

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS
Článek | Video

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS

Nenechte si ujít živé online webináře od Agilent zaměřené na LC, GC, LC/MS a GC/MS. Seznamte se s praktickými tipy a triky, které můžete okamžitě použít ve své laboratoři.
Altium International
tag
share
more
Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze
Článek | Webináře

Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze

Naši dva odborníci, Pavel Zbirovský a Ivan Trešl, Vám představí, jak správně přistupovat k odběru vzorků, jaké metody a nástroje používat a proč je kvalitní vzorkování zásadní.
ALS Czech Republic
tag
share
more
Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi
Článek | Video

Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi

Mikroplasty (MP) patří mezi žhavá témata dnešní doby. Seznámíme Vás s aktuální situací ohledně analýzy MP, složitosti při přípravě vzorků a limitace současných analytických technik.
Optik Instruments s.r.o.
tag
share
more
14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025
Článek | Nejbližší akce

14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025

Seminář spojený s vyhlášením a předáním Cen Metrohm 2025 se koná 12. 2. února 2024 - Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.
Metrohm Česká republika
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Diethylene Glycol in Glycerin Using Brevis GC-2050

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Determination of sulfur-containing compounds, formaldehyde, and organic halides in hydrogen for proton-exchange membrane fuel cell vehicles

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
Termální desorpce, GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Markes, Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie

Water content in propylene glycol monomethyl ether (PGME)

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

GC and GC/MS Frequently Asked Questions

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření

Determination of Carbonate Solvents and Additives in Lithium Battery Electrolyte Using the Agilent 5977B GC/MSD

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza
 

Podobné články

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS
Článek | Video

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS

Nenechte si ujít živé online webináře od Agilent zaměřené na LC, GC, LC/MS a GC/MS. Seznamte se s praktickými tipy a triky, které můžete okamžitě použít ve své laboratoři.
Altium International
tag
share
more
Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze
Článek | Webináře

Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze

Naši dva odborníci, Pavel Zbirovský a Ivan Trešl, Vám představí, jak správně přistupovat k odběru vzorků, jaké metody a nástroje používat a proč je kvalitní vzorkování zásadní.
ALS Czech Republic
tag
share
more
Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi
Článek | Video

Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi

Mikroplasty (MP) patří mezi žhavá témata dnešní doby. Seznámíme Vás s aktuální situací ohledně analýzy MP, složitosti při přípravě vzorků a limitace současných analytických technik.
Optik Instruments s.r.o.
tag
share
more
14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025
Článek | Nejbližší akce

14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025

Seminář spojený s vyhlášením a předáním Cen Metrohm 2025 se koná 12. 2. února 2024 - Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.
Metrohm Česká republika
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Diethylene Glycol in Glycerin Using Brevis GC-2050

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Determination of sulfur-containing compounds, formaldehyde, and organic halides in hydrogen for proton-exchange membrane fuel cell vehicles

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
Termální desorpce, GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Markes, Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie

Water content in propylene glycol monomethyl ether (PGME)

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

GC and GC/MS Frequently Asked Questions

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření

Determination of Carbonate Solvents and Additives in Lithium Battery Electrolyte Using the Agilent 5977B GC/MSD

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza
 

Podobné články

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS
Článek | Video

Živé online webináře od Agilent zaměřené na GC a GC/MS

Nenechte si ujít živé online webináře od Agilent zaměřené na LC, GC, LC/MS a GC/MS. Seznamte se s praktickými tipy a triky, které můžete okamžitě použít ve své laboratoři.
Altium International
tag
share
more
Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze
Článek | Webináře

Prosincové webináře: Vzorkování a vzorkovnice jsou naším klíčem k přesné environmentální analýze

Naši dva odborníci, Pavel Zbirovský a Ivan Trešl, Vám představí, jak správně přistupovat k odběru vzorků, jaké metody a nástroje používat a proč je kvalitní vzorkování zásadní.
ALS Czech Republic
tag
share
more
Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi
Článek | Video

Mikroplasty pod mikroskopem: Využití perspektivní FTIR-FPA technologie v praxi

Mikroplasty (MP) patří mezi žhavá témata dnešní doby. Seznámíme Vás s aktuální situací ohledně analýzy MP, složitosti při přípravě vzorků a limitace současných analytických technik.
Optik Instruments s.r.o.
tag
share
more
14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025
Článek | Nejbližší akce

14. ročník soutěže Cena Metrohm 2025

Seminář spojený s vyhlášením a předáním Cen Metrohm 2025 se koná 12. 2. února 2024 - Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.
Metrohm Česká republika
tag
share
more
Další projekty
LCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.