Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
V novém centru Výzkumném ústavu pivovarského a sladařského je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Pixabay

V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

Aktuálně.cz: Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

Aktuálně.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Profesor Pavel Jandera: Udělení Martinovy medaile je pro mě velké ocenění

Analytickou chemií se prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc., zabývá téměř půl století. Podle časopisu The Analytical Scientist byl v roce 2013 zařazen mezi sto nejvlivnějších vědců v tomto oboru.
Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.
Vědecký článek | Potraviny

Metody pro ověřování autenticity odrůd chmele – účinný nástroj proti falzifikaci

K pokusům o falzifikaci dochází téměř u všech komodit. Je proto nezbytné hledat způsoby, jak ověřovat jeho autenticitu. Přehledový článek shrnuje moderní metody pro ověřování autenticity chmele.
Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
V novém centru Výzkumném ústavu pivovarského a sladařského je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Pixabay

V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

Aktuálně.cz: Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

Aktuálně.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Profesor Pavel Jandera: Udělení Martinovy medaile je pro mě velké ocenění

Analytickou chemií se prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc., zabývá téměř půl století. Podle časopisu The Analytical Scientist byl v roce 2013 zařazen mezi sto nejvlivnějších vědců v tomto oboru.
Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.
Vědecký článek | Potraviny

Metody pro ověřování autenticity odrůd chmele – účinný nástroj proti falzifikaci

K pokusům o falzifikaci dochází téměř u všech komodit. Je proto nezbytné hledat způsoby, jak ověřovat jeho autenticitu. Přehledový článek shrnuje moderní metody pro ověřování autenticity chmele.
Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
V novém centru Výzkumném ústavu pivovarského a sladařského je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Pixabay

V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

Aktuálně.cz: Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

Aktuálně.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Profesor Pavel Jandera: Udělení Martinovy medaile je pro mě velké ocenění

Analytickou chemií se prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc., zabývá téměř půl století. Podle časopisu The Analytical Scientist byl v roce 2013 zařazen mezi sto nejvlivnějších vědců v tomto oboru.
Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.
Vědecký článek | Potraviny

Metody pro ověřování autenticity odrůd chmele – účinný nástroj proti falzifikaci

K pokusům o falzifikaci dochází téměř u všech komodit. Je proto nezbytné hledat způsoby, jak ověřovat jeho autenticitu. Přehledový článek shrnuje moderní metody pro ověřování autenticity chmele.
Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
V novém centru Výzkumném ústavu pivovarského a sladařského je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Pixabay

V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

Aktuálně.cz: Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

Aktuálně.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Overcoming the challenges of nitrosamine impurities in drugs

Technické články
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/SQ, GC/QQQ
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

Cryogen-free analysis of VOCs in car exhaust

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC, Termální desorpce
Výrobce
Thermo Fischer Scientific, Markes
Zaměření
Životní prostředí

Analysis of halogenated disinfection byproducts and chlorinated solvents in drinking water by GC-dual ECD

Aplikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
GC
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Profesor Pavel Jandera: Udělení Martinovy medaile je pro mě velké ocenění

Analytickou chemií se prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc., zabývá téměř půl století. Podle časopisu The Analytical Scientist byl v roce 2013 zařazen mezi sto nejvlivnějších vědců v tomto oboru.
Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.
Vědecký článek | Potraviny

Metody pro ověřování autenticity odrůd chmele – účinný nástroj proti falzifikaci

K pokusům o falzifikaci dochází téměř u všech komodit. Je proto nezbytné hledat způsoby, jak ověřovat jeho autenticitu. Přehledový článek shrnuje moderní metody pro ověřování autenticity chmele.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.