Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
V novém centru Výzkumném ústavu pivovarského a sladařského je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.
Pixabay

Pixabay

V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

Aktuálně.cz: Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

Aktuálně.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Extractables from Common Pharmaceutical Packaging Materials with GCxGC and HR-TOFMS

Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
Farmaceutická analýza, Materiálová analýza

Agilent AI Peak Integration for MassHunter

Instrumentace
GC/MSD, Software
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Gas Chromatograph Brevis GC-2050

Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Škola MS: Prachy … necílený screening s využitím GCxGC HRMS instrumentace

Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
Životní prostředí

Monitoring of Adhesive Curing using Time Course Measurement with FTIR Spectroscopy

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.