GCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Časopis Kvasný průmysl
Časopis Kvasný průmysl

Vědecký recenzovaný online časopis Kvasný průmysl (eISSN 2570-8619), www.kvasnyprumysl.eu, vychází aktuálně jako samostatné periodikum v angličině. Od ročníku 2015 je obsah indexovaný databází Web of Science (edice ESCI), dále je indexován v databázích CAS, CAB Abstracts, DOAJ.

Časopis je publikovaný v režimu otevřeného přístupu Platinum Open Access s licencí Creative Commons. Informace pro autory najdete zde.

Recenzované vědecké články jsou publikovány online v anglickém jazyce v novém redakčním systému OJS na anglickém webu časopisu Kvasný průmysl

V tištěné verzi časopisu vycházející v českém a slovenském jazyku Vám přinášíme kromě recenzovaného obsahu i další zajímavé příspěvky - sdělení profesních organizací, články z historie, legislativy, představujeme osobnosti oboru a prezentujeme i další zprávy důležité pro odbornou veřejnost, např. informace o kongresech, seminářích, recenze knih apod.).

Členy mezinárodní redakční rady jsou vědecké osobnosti a významní odborníci z pivovarského a nápojového průmyslu.

Dále je zařazen v databázích AGRIS, BRI, VITIS, FSTA, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie, Česká národní bibliografie.

Časopis je publikovaný v režimu otevřeného přístupu Platinum Open Access, můžete si stejně jako dosud i bez registrace zdarma číst, stahovat i šířit všechny příspěvky, které vás zajímají. Informace pro autory najdete zde.

Zde na českém webu časopisu Kvasný průmysl najdete i nadále archiv časopisu, s tradicí od roku 1955, kdy byl časopis založen. Navázal na tradici původního časopisu Kvas, který vznikl již v roce 1873.

Proměny časopisu v čase

Kvasný průmysl, spolu s jeho předchůdcem časopisem Kvas, patří mezi nejstarší odborné časopisy vydávané na území dnešní České republiky. Časopis Kvas byl založen Spolkem pro průmysl pivovarský v Království českém již roku 1873 a do roku 1938 byl vydáván též v němčině pod názvem Der Bömische Bierbrauer. Časopis vycházel i po rozpadu Rakousko-Uherské monarchie a po vzniku Československé republiky až do října 1940. Od října 1940 do září 1944, v době Protektorátu Čechy a Morava, vycházel pod názvem Gambrinus. Po válce vycházel časopis Kvas v obnoveném Československu od června 1945 až do října roku 1950, kdy bylo jeho vydávání zastaveno. V roce 1955 začalo Ministerstvo potravinářského průmyslu vydávat časopis Kvasný průmysl, který svým zaměřením navázal na tradici původního časopisu Kvas. V roce 1968 převzalo vydávání časopisu Ministerstvo zemědělství a výživy a v roce 1972 podnik Pivovary a sladovny. Od roku 1992 je časopis Kvasný průmysl vydáván Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. V současné době vychází časopis jako dvouměsíčník.

Kvasný průmysl: Historie

 

Novinky

Toggle
Stanovení obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilkách ječmene a ve sladu
Vědecký článek | Potraviny

Stanovení obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilkách ječmene a ve sladu

Zastoupené mastné kyseliny byly stanoveny jako methylestery připravené transesterifikační reakcí. Vzniklé estery byly separovány metodou GC/FID na kapilární koloně SLB-IL 100.
Kvasný průmysl
tag
share
more
Monitoring reziduí fungicidů používaných v ochraně sladovnického ječmene
Vědecký článek | Potraviny

Monitoring reziduí fungicidů používaných v ochraně sladovnického ječmene

Vzhledem k nárůstu rozsahu použití strobilurinů v ochraně ječmene a chmele bylo nezbytné zavést sledování jejich reziduí v surovině, meziproduktech i finálním produktu.
Kvasný průmysl
tag
share
more
 

Píše se o nás

Toggle
Noc vědců 2022
Článek | Nejbližší akce

Noc vědců 2022

Tajemná, nedostižná a komplikovaná. I tak na vás může věda působit, ale ne, když je Noc vědců. Noc, kdy vám věda a vědci ukážou svou pravou tvář.
Noc vědců
tag
share
more
Noc vědců 2021 a chemie
Článek | Popularizace

Noc vědců 2021 a chemie

Noc vědců, akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Přinášíme Vám výběr CHEMICKÝCH témat, kterých není málo - chemie je totiž všude kolem nás.
Noc vědců
tag
share
more
 

Knihovna

Toggle

A novel method of furan determination in beer using gas chromatography with a flame ionization detector

Vědecké články
| 2019 | Kvasný průmysl
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analytical techniques for determination of mycotoxins in barley, malt and beer: A review

Vědecké články
| 2019 | Kvasný průmysl
Instrumentace
GC, GC/MSD, GC/MS/MS, HPLC, LC/MS, LC/MS/MS
Výrobce
Zaměření
Potraviny a zemědělství

3-MCPD Process Contaminant in Malt

Vědecké články
| 2018 | Kvasný průmysl
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Contamination from the environment as a source of bottled water off-odour: a case study

Vědecké články
| 2018 | Kvasný průmysl
Instrumentace
GC/MSD, SPME, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Diethylene Glycol in Glycerin Using Brevis GC-2050

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

Determination of sulfur-containing compounds, formaldehyde, and organic halides in hydrogen for proton-exchange membrane fuel cell vehicles

Aplikace
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
Termální desorpce, GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Markes, Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie

Water content in propylene glycol monomethyl ether (PGME)

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

GC and GC/MS Frequently Asked Questions

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření

Determination of Carbonate Solvents and Additives in Lithium Battery Electrolyte Using the Agilent 5977B GC/MSD

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza
Další projekty
LCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.