Nový přístup k hodnocení kvality a pravosti skotské whisky založený na plynové chromatografii a hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením
Pixabay
Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě. Proto je bohužel tato vysoce ceněná komodita také falšována. K detekci podvodných praktik a prokázání kvalitativních parametrů whisky bylo vyvinuto několik laboratorních testů založených na různých principech včetně chromatografie a spektroskopie.
Ve většině případů jsou tyto analytické metody založeny na strategii cíleného skríninku. Ve studii vědců z Vysoké školy chemicko-technologické vedených profesorkou Janou Hajšlovou byl použit přístup necíleného skríninku (tzv. metabolomický otisk prstů) těkavých látek.
Po zakoncentrování těchto sloučenin, buď mikroextrakcí na pevné fázi (SPME) nebo extrakcí ethylacetátem, následovala metoda plynové chromatografie (GC) spojená s tandemovou hmotnostní spektrometrií (hmotnostní analyzátor typu Q-TOF).
PCA on samples aged in bourbon and in bourbon/wine cask(s); volatiles obtained by (A) HS-SPME and (B) ethyleacetate extraction.
K vyhodnocení dat získaných analýzou jedinečného souboru 171 autentických vzorků whisky poskytnutých Výzkumným ústavem pro whisky ve Skotsku byly použity metody analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza nejmenších čtverců (PLS-DA).
PCA based on four selected markers, according to cask used for whisky maturation (bourbon/port wine, bourbon/sherry wine and bourbon cask(s)).
Bylo dosaženo velmi dobré separace malt whisky podle typu sudu, ve kterých zrály (bourbon nebo bourbon a víno), a identifikovány byly také významné markery zrání v sudech po bourbonu nebo sudech po víně jako je N- (3-methylbutyl) acetamid nebo kyselina 5-oxooxolan-2-karboxylová.
PCA score plot of malt (peated and non-peated) and blended whiskies.
Následně byla tato jedinečná sada vzorků použita k vytvoření statistického modelu pro rozlišení malt a blended whisky.
V závěrečné fázi bylo analyzováno 20 falešných vzorků a data zpracována stejným způsobem. Některé rozdíly lze pozorovat v (polo) těkavých profilech autentických a falešných vzorků.
PCA score plot of genuine (malt,premium' blended and blended) and fake whiskies.
Za použití statistického modelu PLS-DA vyvinutého pro tento účel byly identifikovány markery, které pozitivně odlišují falešné vzorky.