Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Nový přístup k hodnocení kvality a pravosti skotské whisky založený na plynové chromatografii a hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: ScienceDirect
Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě a proto je také falšována. Ve studii vědců z VŠCHT vedených prof. Hajšlovou byl pro určení druhu whiskey použit přístup necíleného skríninku těkavých látek.

Pixabay

Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě. Proto je bohužel tato vysoce ceněná komodita také falšována. K detekci podvodných praktik a prokázání kvalitativních parametrů whisky bylo vyvinuto několik laboratorních testů založených na různých principech včetně chromatografie a spektroskopie.

Ve většině případů jsou tyto analytické metody založeny na strategii cíleného skríninku. Ve studii vědců z Vysoké školy chemicko-technologické vedených profesorkou Janou Hajšlovou byl použit přístup necíleného skríninku (tzv. metabolomický otisk prstů) těkavých látek.

Po zakoncentrování těchto sloučenin, buď mikroextrakcí na pevné fázi (SPME) nebo extrakcí ethylacetátem, následovala metoda plynové chromatografie (GC) spojená s tandemovou hmotnostní spektrometrií (hmotnostní analyzátor typu Q-TOF).

PCA on samples aged in bourbon and in bourbon/wine cask(s); volatiles obtained by (A) HS-SPME and (B) ethyleacetate extraction.

K vyhodnocení dat získaných analýzou jedinečného souboru 171 autentických vzorků whisky poskytnutých Výzkumným ústavem pro whisky ve Skotsku byly použity metody analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza nejmenších čtverců (PLS-DA).

PCA based on four selected markers, according to cask used for whisky maturation (bourbon/port wine, bourbon/sherry wine and bourbon cask(s)).

Bylo dosaženo velmi dobré separace malt whisky podle typu sudu, ve kterých zrály (bourbon nebo bourbon a víno), a identifikovány byly také významné markery zrání v sudech po bourbonu nebo sudech po víně jako je N- (3-methylbutyl) acetamid nebo kyselina 5-oxooxolan-2-karboxylová.

PCA score plot of malt (peated and non-peated) and blended whiskies.

Následně byla tato jedinečná sada vzorků použita k vytvoření statistického modelu pro rozlišení malt a blended whisky.

V závěrečné fázi bylo analyzováno 20 falešných vzorků a data zpracována stejným způsobem. Některé rozdíly lze pozorovat v (polo) těkavých profilech autentických a falešných vzorků.

PCA score plot of genuine (malt,premium' blended and blended) and fake whiskies.

Za použití statistického modelu PLS-DA vyvinutého pro tento účel byly identifikovány markery, které pozitivně odlišují falešné vzorky.

LabRulez
 

Mohlo by Vás zajímat

VITATOX 2020: Nové plynové chromatografy Agilent 8890, 8860 Intuvo 9000

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

VITATOX 2020: Specifika přípravy vzorku v analýze potravin a krmiv

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
Příprava vzorků
Výrobce
---
Zaměření
Potraviny a zemědělství

VITATOX 2020: Novinky v chromatografickém spotřebním materiálu - ANALYTICKÉ KOLONY

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC kolony, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---
 

Podobné články

Vědecký článek | Akademie

Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva

Tento přehled diskutuje výhody a nevýhody 7 postupů pro přípravu vzorků (headspace, P&T, SPE, SPME, mikroextrakce na jedné kapce, superkritická fluidní extrakce, extrakce pomocí ultrazvuku).
Vědecký článek | Akademie

Využití moderních analytických metod SPDE a TDAS při stanovení sirných těkavých látek

K extrakci a následnému zakoncentrování sirných těkavých látek byly experimentálně porovnávány analytické metody dynamická mikroextrakce na pevnou fázi a automatizovaná termická desorpce.
Vědecký článek | Potraviny

Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): Analýza vzorků z tržní sítě

Byly zhodnoceny možnosti senzorické analýzy, analýzy profilu a obsahu těkavých látek a izotopové analýzy poměrů ¹³C/¹²C a ²H/¹H k prokázání falšování lihových octů přídavkem syntetické kyseliny octové.
Nový přístup k hodnocení kvality a pravosti skotské whisky založený na plynové chromatografii a hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: ScienceDirect
Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě a proto je také falšována. Ve studii vědců z VŠCHT vedených prof. Hajšlovou byl pro určení druhu whiskey použit přístup necíleného skríninku těkavých látek.

Pixabay

Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě. Proto je bohužel tato vysoce ceněná komodita také falšována. K detekci podvodných praktik a prokázání kvalitativních parametrů whisky bylo vyvinuto několik laboratorních testů založených na různých principech včetně chromatografie a spektroskopie.

Ve většině případů jsou tyto analytické metody založeny na strategii cíleného skríninku. Ve studii vědců z Vysoké školy chemicko-technologické vedených profesorkou Janou Hajšlovou byl použit přístup necíleného skríninku (tzv. metabolomický otisk prstů) těkavých látek.

Po zakoncentrování těchto sloučenin, buď mikroextrakcí na pevné fázi (SPME) nebo extrakcí ethylacetátem, následovala metoda plynové chromatografie (GC) spojená s tandemovou hmotnostní spektrometrií (hmotnostní analyzátor typu Q-TOF).

PCA on samples aged in bourbon and in bourbon/wine cask(s); volatiles obtained by (A) HS-SPME and (B) ethyleacetate extraction.

K vyhodnocení dat získaných analýzou jedinečného souboru 171 autentických vzorků whisky poskytnutých Výzkumným ústavem pro whisky ve Skotsku byly použity metody analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza nejmenších čtverců (PLS-DA).

PCA based on four selected markers, according to cask used for whisky maturation (bourbon/port wine, bourbon/sherry wine and bourbon cask(s)).

Bylo dosaženo velmi dobré separace malt whisky podle typu sudu, ve kterých zrály (bourbon nebo bourbon a víno), a identifikovány byly také významné markery zrání v sudech po bourbonu nebo sudech po víně jako je N- (3-methylbutyl) acetamid nebo kyselina 5-oxooxolan-2-karboxylová.

PCA score plot of malt (peated and non-peated) and blended whiskies.

Následně byla tato jedinečná sada vzorků použita k vytvoření statistického modelu pro rozlišení malt a blended whisky.

V závěrečné fázi bylo analyzováno 20 falešných vzorků a data zpracována stejným způsobem. Některé rozdíly lze pozorovat v (polo) těkavých profilech autentických a falešných vzorků.

PCA score plot of genuine (malt,premium' blended and blended) and fake whiskies.

Za použití statistického modelu PLS-DA vyvinutého pro tento účel byly identifikovány markery, které pozitivně odlišují falešné vzorky.

LabRulez
 

Mohlo by Vás zajímat

VITATOX 2020: Nové plynové chromatografy Agilent 8890, 8860 Intuvo 9000

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

VITATOX 2020: Specifika přípravy vzorku v analýze potravin a krmiv

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
Příprava vzorků
Výrobce
---
Zaměření
Potraviny a zemědělství

VITATOX 2020: Novinky v chromatografickém spotřebním materiálu - ANALYTICKÉ KOLONY

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC kolony, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---
 

Podobné články

Vědecký článek | Akademie

Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva

Tento přehled diskutuje výhody a nevýhody 7 postupů pro přípravu vzorků (headspace, P&T, SPE, SPME, mikroextrakce na jedné kapce, superkritická fluidní extrakce, extrakce pomocí ultrazvuku).
Vědecký článek | Akademie

Využití moderních analytických metod SPDE a TDAS při stanovení sirných těkavých látek

K extrakci a následnému zakoncentrování sirných těkavých látek byly experimentálně porovnávány analytické metody dynamická mikroextrakce na pevnou fázi a automatizovaná termická desorpce.
Vědecký článek | Potraviny

Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): Analýza vzorků z tržní sítě

Byly zhodnoceny možnosti senzorické analýzy, analýzy profilu a obsahu těkavých látek a izotopové analýzy poměrů ¹³C/¹²C a ²H/¹H k prokázání falšování lihových octů přídavkem syntetické kyseliny octové.
Nový přístup k hodnocení kvality a pravosti skotské whisky založený na plynové chromatografii a hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: ScienceDirect
Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě a proto je také falšována. Ve studii vědců z VŠCHT vedených prof. Hajšlovou byl pro určení druhu whiskey použit přístup necíleného skríninku těkavých látek.

Pixabay

Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě. Proto je bohužel tato vysoce ceněná komodita také falšována. K detekci podvodných praktik a prokázání kvalitativních parametrů whisky bylo vyvinuto několik laboratorních testů založených na různých principech včetně chromatografie a spektroskopie.

Ve většině případů jsou tyto analytické metody založeny na strategii cíleného skríninku. Ve studii vědců z Vysoké školy chemicko-technologické vedených profesorkou Janou Hajšlovou byl použit přístup necíleného skríninku (tzv. metabolomický otisk prstů) těkavých látek.

Po zakoncentrování těchto sloučenin, buď mikroextrakcí na pevné fázi (SPME) nebo extrakcí ethylacetátem, následovala metoda plynové chromatografie (GC) spojená s tandemovou hmotnostní spektrometrií (hmotnostní analyzátor typu Q-TOF).

PCA on samples aged in bourbon and in bourbon/wine cask(s); volatiles obtained by (A) HS-SPME and (B) ethyleacetate extraction.

K vyhodnocení dat získaných analýzou jedinečného souboru 171 autentických vzorků whisky poskytnutých Výzkumným ústavem pro whisky ve Skotsku byly použity metody analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza nejmenších čtverců (PLS-DA).

PCA based on four selected markers, according to cask used for whisky maturation (bourbon/port wine, bourbon/sherry wine and bourbon cask(s)).

Bylo dosaženo velmi dobré separace malt whisky podle typu sudu, ve kterých zrály (bourbon nebo bourbon a víno), a identifikovány byly také významné markery zrání v sudech po bourbonu nebo sudech po víně jako je N- (3-methylbutyl) acetamid nebo kyselina 5-oxooxolan-2-karboxylová.

PCA score plot of malt (peated and non-peated) and blended whiskies.

Následně byla tato jedinečná sada vzorků použita k vytvoření statistického modelu pro rozlišení malt a blended whisky.

V závěrečné fázi bylo analyzováno 20 falešných vzorků a data zpracována stejným způsobem. Některé rozdíly lze pozorovat v (polo) těkavých profilech autentických a falešných vzorků.

PCA score plot of genuine (malt,premium' blended and blended) and fake whiskies.

Za použití statistického modelu PLS-DA vyvinutého pro tento účel byly identifikovány markery, které pozitivně odlišují falešné vzorky.

LabRulez
 

Mohlo by Vás zajímat

VITATOX 2020: Nové plynové chromatografy Agilent 8890, 8860 Intuvo 9000

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

VITATOX 2020: Specifika přípravy vzorku v analýze potravin a krmiv

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
Příprava vzorků
Výrobce
---
Zaměření
Potraviny a zemědělství

VITATOX 2020: Novinky v chromatografickém spotřebním materiálu - ANALYTICKÉ KOLONY

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC kolony, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---
 

Podobné články

Vědecký článek | Akademie

Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva

Tento přehled diskutuje výhody a nevýhody 7 postupů pro přípravu vzorků (headspace, P&T, SPE, SPME, mikroextrakce na jedné kapce, superkritická fluidní extrakce, extrakce pomocí ultrazvuku).
Vědecký článek | Akademie

Využití moderních analytických metod SPDE a TDAS při stanovení sirných těkavých látek

K extrakci a následnému zakoncentrování sirných těkavých látek byly experimentálně porovnávány analytické metody dynamická mikroextrakce na pevnou fázi a automatizovaná termická desorpce.
Vědecký článek | Potraviny

Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): Analýza vzorků z tržní sítě

Byly zhodnoceny možnosti senzorické analýzy, analýzy profilu a obsahu těkavých látek a izotopové analýzy poměrů ¹³C/¹²C a ²H/¹H k prokázání falšování lihových octů přídavkem syntetické kyseliny octové.
Nový přístup k hodnocení kvality a pravosti skotské whisky založený na plynové chromatografii a hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: ScienceDirect
Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě a proto je také falšována. Ve studii vědců z VŠCHT vedených prof. Hajšlovou byl pro určení druhu whiskey použit přístup necíleného skríninku těkavých látek.

Pixabay

Whisky je jednou z nejpopulárnějších lihovin na světě. Proto je bohužel tato vysoce ceněná komodita také falšována. K detekci podvodných praktik a prokázání kvalitativních parametrů whisky bylo vyvinuto několik laboratorních testů založených na různých principech včetně chromatografie a spektroskopie.

Ve většině případů jsou tyto analytické metody založeny na strategii cíleného skríninku. Ve studii vědců z Vysoké školy chemicko-technologické vedených profesorkou Janou Hajšlovou byl použit přístup necíleného skríninku (tzv. metabolomický otisk prstů) těkavých látek.

Po zakoncentrování těchto sloučenin, buď mikroextrakcí na pevné fázi (SPME) nebo extrakcí ethylacetátem, následovala metoda plynové chromatografie (GC) spojená s tandemovou hmotnostní spektrometrií (hmotnostní analyzátor typu Q-TOF).

PCA on samples aged in bourbon and in bourbon/wine cask(s); volatiles obtained by (A) HS-SPME and (B) ethyleacetate extraction.

K vyhodnocení dat získaných analýzou jedinečného souboru 171 autentických vzorků whisky poskytnutých Výzkumným ústavem pro whisky ve Skotsku byly použity metody analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza nejmenších čtverců (PLS-DA).

PCA based on four selected markers, according to cask used for whisky maturation (bourbon/port wine, bourbon/sherry wine and bourbon cask(s)).

Bylo dosaženo velmi dobré separace malt whisky podle typu sudu, ve kterých zrály (bourbon nebo bourbon a víno), a identifikovány byly také významné markery zrání v sudech po bourbonu nebo sudech po víně jako je N- (3-methylbutyl) acetamid nebo kyselina 5-oxooxolan-2-karboxylová.

PCA score plot of malt (peated and non-peated) and blended whiskies.

Následně byla tato jedinečná sada vzorků použita k vytvoření statistického modelu pro rozlišení malt a blended whisky.

V závěrečné fázi bylo analyzováno 20 falešných vzorků a data zpracována stejným způsobem. Některé rozdíly lze pozorovat v (polo) těkavých profilech autentických a falešných vzorků.

PCA score plot of genuine (malt,premium' blended and blended) and fake whiskies.

Za použití statistického modelu PLS-DA vyvinutého pro tento účel byly identifikovány markery, které pozitivně odlišují falešné vzorky.

LabRulez
 

Mohlo by Vás zajímat

VITATOX 2020: Nové plynové chromatografy Agilent 8890, 8860 Intuvo 9000

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

VITATOX 2020: Specifika přípravy vzorku v analýze potravin a krmiv

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
Příprava vzorků
Výrobce
---
Zaměření
Potraviny a zemědělství

VITATOX 2020: Novinky v chromatografickém spotřebním materiálu - ANALYTICKÉ KOLONY

Prezentace
| 2020 | Ostatní
Instrumentace
GC kolony, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---
 

Podobné články

Vědecký článek | Akademie

Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva

Tento přehled diskutuje výhody a nevýhody 7 postupů pro přípravu vzorků (headspace, P&T, SPE, SPME, mikroextrakce na jedné kapce, superkritická fluidní extrakce, extrakce pomocí ultrazvuku).
Vědecký článek | Akademie

Využití moderních analytických metod SPDE a TDAS při stanovení sirných těkavých látek

K extrakci a následnému zakoncentrování sirných těkavých látek byly experimentálně porovnávány analytické metody dynamická mikroextrakce na pevnou fázi a automatizovaná termická desorpce.
Vědecký článek | Potraviny

Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): Analýza vzorků z tržní sítě

Byly zhodnoceny možnosti senzorické analýzy, analýzy profilu a obsahu těkavých látek a izotopové analýzy poměrů ¹³C/¹²C a ²H/¹H k prokázání falšování lihových octů přídavkem syntetické kyseliny octové.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.