Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021 | LabRulez GCMS

Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021

Ne, 7.2.2021
| Originální článek z: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ing. Kateřina Maštovská, Ph.D je již druhou oceněnou z VŠCHT Praha, v roce 2016 se jeho držitelkou stala také prof. Jana Hajšlová.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze: Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze: Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021

Harvey W. Wiley Award, nejprestižnější vědecké ocenění AOAC INTERNATIONAL (Association of Official Analytical Chemists), se uděluje vědci, který významně přispěl k vývoji analytických metod v oblasti zájmu AOAC.

Doktorka Maštovská přispěla ke zdokonalení široce používané analytické metodiky a aplikací QuEChERS, vyvinula nové metody pro analýzu reziduí veterinárních léčiv a kontaminantů v potravinách, zavedla nejmodernější technologie pro běžné analytické použití a je autorkou průkopnické metodiky pro měření kanabinoidů v konopí.

V současné době působí jako hlavní vědecká ředitelka v potravinářské divizi Eurofins v USA a také jako technicko-průmyslová ředitelka pro pesticidy v rámci Operational Best Practices Programme v Eurofins Scientific.

Dr. Maštovská zahájila svou kariéru před více než 25 lety v Laboratoři kontaminantů a toxických látek v potravinách na VŠCHT Praha, kde vyvinula a provozovala metody analýzy reziduí pesticidů a jiných kontaminantů v potravinách a životním prostředí, zejména na základě plynových chromatografických separací s hmotnostní spektrometrií nebo selektivní detekcí prvků.

Od roku 2011 do roku 2016 vedla analytickou komunitu AOAC pro chemické rezidua a kontaminující látky a působila jako ředitelka společné studie AOAC týkající se metody analýzy polyaromatických uhlovodíků v mořských plodech jako reakce na mimořádné události při úniku ropy v Mexickém zálivu. Za tuto práci získala ocenění AOAC Study Director of the Year a v roce 2014 se tato metoda stala oficiální metodou AOAC. Její práce na zdokonalování metod analýzy reziduí pesticidů a odborné znalosti v chemii reziduí jí na společném setkání Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů a Světové zdravotnické organizace vynesla roli nezávislé odbornice.

"Je mi skutečně ctí, že jsem obdržela AOAC Wiley Award, a jsem vděčna mnoha svým kolegům z Eurofins, AOAC a i širší analytické komunitě za jejich podporu a četnou spolupráci v průběhu let," řekla Dr. Maštovská. "Mé zvláštní uznání patří profesorce Janě Hajslové, která byla na začátku mé kariéry a která mě nominovala na toto ocenění."

Gratulujeme!

Celý originální článek naleznete na webu AOAC INTERNATIONAL

Ing. Kateřina Maštovská, Ph.D. Chief Scientific Officer - Eurofins Scientific, US Food Division (USA)

Studovat na VŠCHT analýzu potravin jsem se rozhodla již v prvním ročníku na gymnáziu a nikdy jsem toho nelitovala. Měla jsem veliké štěstí, že jsem se poměrně brzy během studia dostala do tehdy již špičkově vybavené laboratoře paní prof. Hajšlové, která mě nasměrovala do oboru analýzy chemických reziduí a kontaminantů, ve kterém působím dodnes. Studium na VŠCHT mi dalo velmi dobré základy ze všech oblastí chemie, praktický přístup k řešení problémů a specializované znalosti a dovednosti na světové úrovni. Díky tomu jsem se mohla velmi dobře uplatnit v USA, kam jsem odešla pracovat po ukončení postgraduálního studia v roce 2002. S mojí bývalou skupinou na VŠCHT jsem zůstala v kontaktu, ráda s ní spolupracuji a mám radost, když vidím, jak se její úroveň přístrojového a jiného vybavení neustále vylepšuje a jak se absolventi velmi dobře uplatňují v ČR či v zahraničí.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
 

Mohlo by Vás zajímat

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie

Volatile Organic Compound Analysis in Water Following HJ810-2016

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, HeadSpace, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Rozhovor | Osobnosti

Duše K: rozhovor Jaroslava Duška s profesorkou Janou Hajšlovou

Co se skrývá za pojmem bezpečná potravina? Dají se potraviny falšovat? Na tyto a mnohé další otázky odpovídala herci Jaroslavu Duškovi profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová.
Článek | Osobnosti

Bez elánu a sebevědomí úspěchu nedosáhnete

„Když míří studenti na nějakou soutěž, vždycky jim říkám — jedete tam vyhrát,“ usmívá se ve vzácné chvíli, kdy nikdo neklepe na její dveře, nevolá nebo ji neshání e-mailem. Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou.
Článek | Osobnosti

Ženy a dívky v chemii a analytické chemii

Chemie je krásná věda a naše ženy a dívky chemičky v ní mají své pevné a nenahraditelné místo. Poznejte v dnešní sváteční den blíže jejich příběhy, práci a výsledky, kterými nás obohacují.
Článek | Produkt

QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe)

Příprava vzorků QuECheRS je rychlá, jednoduchá, levná, efektivní, robustní a bezpečná metoda disperzní extrakce tuhou fází.
 

Mohlo by Vás zajímat

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie

Volatile Organic Compound Analysis in Water Following HJ810-2016

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, HeadSpace, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Rozhovor | Osobnosti

Duše K: rozhovor Jaroslava Duška s profesorkou Janou Hajšlovou

Co se skrývá za pojmem bezpečná potravina? Dají se potraviny falšovat? Na tyto a mnohé další otázky odpovídala herci Jaroslavu Duškovi profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová.
Článek | Osobnosti

Bez elánu a sebevědomí úspěchu nedosáhnete

„Když míří studenti na nějakou soutěž, vždycky jim říkám — jedete tam vyhrát,“ usmívá se ve vzácné chvíli, kdy nikdo neklepe na její dveře, nevolá nebo ji neshání e-mailem. Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou.
Článek | Osobnosti

Ženy a dívky v chemii a analytické chemii

Chemie je krásná věda a naše ženy a dívky chemičky v ní mají své pevné a nenahraditelné místo. Poznejte v dnešní sváteční den blíže jejich příběhy, práci a výsledky, kterými nás obohacují.
Článek | Produkt

QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe)

Příprava vzorků QuECheRS je rychlá, jednoduchá, levná, efektivní, robustní a bezpečná metoda disperzní extrakce tuhou fází.
 

Mohlo by Vás zajímat

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie

Volatile Organic Compound Analysis in Water Following HJ810-2016

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, HeadSpace, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Rozhovor | Osobnosti

Duše K: rozhovor Jaroslava Duška s profesorkou Janou Hajšlovou

Co se skrývá za pojmem bezpečná potravina? Dají se potraviny falšovat? Na tyto a mnohé další otázky odpovídala herci Jaroslavu Duškovi profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová.
Článek | Osobnosti

Bez elánu a sebevědomí úspěchu nedosáhnete

„Když míří studenti na nějakou soutěž, vždycky jim říkám — jedete tam vyhrát,“ usmívá se ve vzácné chvíli, kdy nikdo neklepe na její dveře, nevolá nebo ji neshání e-mailem. Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou.
Článek | Osobnosti

Ženy a dívky v chemii a analytické chemii

Chemie je krásná věda a naše ženy a dívky chemičky v ní mají své pevné a nenahraditelné místo. Poznejte v dnešní sváteční den blíže jejich příběhy, práci a výsledky, kterými nás obohacují.
Článek | Produkt

QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe)

Příprava vzorků QuECheRS je rychlá, jednoduchá, levná, efektivní, robustní a bezpečná metoda disperzní extrakce tuhou fází.
 

Mohlo by Vás zajímat

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie

Volatile Organic Compound Analysis in Water Following HJ810-2016

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, HeadSpace, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Rozhovor | Osobnosti

Duše K: rozhovor Jaroslava Duška s profesorkou Janou Hajšlovou

Co se skrývá za pojmem bezpečná potravina? Dají se potraviny falšovat? Na tyto a mnohé další otázky odpovídala herci Jaroslavu Duškovi profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová.
Článek | Osobnosti

Bez elánu a sebevědomí úspěchu nedosáhnete

„Když míří studenti na nějakou soutěž, vždycky jim říkám — jedete tam vyhrát,“ usmívá se ve vzácné chvíli, kdy nikdo neklepe na její dveře, nevolá nebo ji neshání e-mailem. Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou.
Článek | Osobnosti

Ženy a dívky v chemii a analytické chemii

Chemie je krásná věda a naše ženy a dívky chemičky v ní mají své pevné a nenahraditelné místo. Poznejte v dnešní sváteční den blíže jejich příběhy, práci a výsledky, kterými nás obohacují.
Článek | Produkt

QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe)

Příprava vzorků QuECheRS je rychlá, jednoduchá, levná, efektivní, robustní a bezpečná metoda disperzní extrakce tuhou fází.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.