Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021 | LabRulez GCMS

Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021

Ne, 7.2.2021
| Originální článek z: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ing. Kateřina Maštovská, Ph.D je již druhou oceněnou z VŠCHT Praha, v roce 2016 se jeho držitelkou stala také prof. Jana Hajšlová.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze: Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze: Kateřina Maštovská držitelkou ceny Harvey W. Wiley 2021

Harvey W. Wiley Award, nejprestižnější vědecké ocenění AOAC INTERNATIONAL (Association of Official Analytical Chemists), se uděluje vědci, který významně přispěl k vývoji analytických metod v oblasti zájmu AOAC.

Doktorka Maštovská přispěla ke zdokonalení široce používané analytické metodiky a aplikací QuEChERS, vyvinula nové metody pro analýzu reziduí veterinárních léčiv a kontaminantů v potravinách, zavedla nejmodernější technologie pro běžné analytické použití a je autorkou průkopnické metodiky pro měření kanabinoidů v konopí.

V současné době působí jako hlavní vědecká ředitelka v potravinářské divizi Eurofins v USA a také jako technicko-průmyslová ředitelka pro pesticidy v rámci Operational Best Practices Programme v Eurofins Scientific.

Dr. Maštovská zahájila svou kariéru před více než 25 lety v Laboratoři kontaminantů a toxických látek v potravinách na VŠCHT Praha, kde vyvinula a provozovala metody analýzy reziduí pesticidů a jiných kontaminantů v potravinách a životním prostředí, zejména na základě plynových chromatografických separací s hmotnostní spektrometrií nebo selektivní detekcí prvků.

Od roku 2011 do roku 2016 vedla analytickou komunitu AOAC pro chemické rezidua a kontaminující látky a působila jako ředitelka společné studie AOAC týkající se metody analýzy polyaromatických uhlovodíků v mořských plodech jako reakce na mimořádné události při úniku ropy v Mexickém zálivu. Za tuto práci získala ocenění AOAC Study Director of the Year a v roce 2014 se tato metoda stala oficiální metodou AOAC. Její práce na zdokonalování metod analýzy reziduí pesticidů a odborné znalosti v chemii reziduí jí na společném setkání Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů a Světové zdravotnické organizace vynesla roli nezávislé odbornice.

"Je mi skutečně ctí, že jsem obdržela AOAC Wiley Award, a jsem vděčna mnoha svým kolegům z Eurofins, AOAC a i širší analytické komunitě za jejich podporu a četnou spolupráci v průběhu let," řekla Dr. Maštovská. "Mé zvláštní uznání patří profesorce Janě Hajslové, která byla na začátku mé kariéry a která mě nominovala na toto ocenění."

Gratulujeme!

Celý originální článek naleznete na webu AOAC INTERNATIONAL

Ing. Kateřina Maštovská, Ph.D. Chief Scientific Officer - Eurofins Scientific, US Food Division (USA)

Studovat na VŠCHT analýzu potravin jsem se rozhodla již v prvním ročníku na gymnáziu a nikdy jsem toho nelitovala. Měla jsem veliké štěstí, že jsem se poměrně brzy během studia dostala do tehdy již špičkově vybavené laboratoře paní prof. Hajšlové, která mě nasměrovala do oboru analýzy chemických reziduí a kontaminantů, ve kterém působím dodnes. Studium na VŠCHT mi dalo velmi dobré základy ze všech oblastí chemie, praktický přístup k řešení problémů a specializované znalosti a dovednosti na světové úrovni. Díky tomu jsem se mohla velmi dobře uplatnit v USA, kam jsem odešla pracovat po ukončení postgraduálního studia v roce 2002. S mojí bývalou skupinou na VŠCHT jsem zůstala v kontaktu, ráda s ní spolupracuji a mám radost, když vidím, jak se její úroveň přístrojového a jiného vybavení neustále vylepšuje a jak se absolventi velmi dobře uplatňují v ČR či v zahraničí.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.