Kdo se bojí chemie? Salát s listerií může být horší než pesticidy, upozorňuje toxikolog

Út, 10.3.2020
| Originální článek z: Český rozhlas/Lucie Výborná
Přemýšleli jste někdy o tetování? Zatímco z pesticidů v potravinách nebo kontaminantů vody se stal novodobý strašák, k tetování prý přistupujeme mnohem lehkovážněji.
Video placeholder

Český rozhlas - Miloslav Pouzar - Plesnivá marmeláda může být horší než chemický konzervant

Přemýšleli jste někdy o tetování? Zatímco z pesticidů v potravinách nebo kontaminantů vody se stal novodobý strašák, k tetování prý přistupujeme mnohem lehkovážněji. „V případě tetování souhlasíte s celoživotní expozicí k látce. V 16 se rozhodnete, že do 80 let budete mít v kůži látku, o jejíž účincích nevíte nic,“ upozorňuje toxikolog Miloslav Pouzar. „Každá látka je jed, nic není nejedovaté. Jen dávka rozhoduje, kdy se stává jedem,“ dodává a parafrázuje Paracelsův výrok.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Phytosanitary Products in Surface Water and Groundwater Using GCxGC-TOFMS

Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
Životní prostředí

Differences in Metabolic Profiles of Individuals with Heart Failure Using High-Resolution GC/Q-TOF

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Ethylene Oxide and 2-Chloroethanol in Food

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Upgradujte svůj GC/FID detektor – univerzální Polyarc reaktor a Jetanizér

Instrumentace
GC
Výrobce
ARC
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Pesticidy v chráněných krajinných oblastech

Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“