Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Pixabay

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.

Záznam reportáže s prof. Janou Hajšlovou naleznete na webu České televize.https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1020947-chemikalie-se-na-kure-citrusu-udrzi-i-po-omyti-zjistili-vedci
Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Pixabay

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.

Záznam reportáže s prof. Janou Hajšlovou naleznete na webu České televize.https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1020947-chemikalie-se-na-kure-citrusu-udrzi-i-po-omyti-zjistili-vedci
Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Pixabay

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.

Záznam reportáže s prof. Janou Hajšlovou naleznete na webu České televize.https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1020947-chemikalie-se-na-kure-citrusu-udrzi-i-po-omyti-zjistili-vedci
Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Pixabay

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.

Záznam reportáže s prof. Janou Hajšlovou naleznete na webu České televize.https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1020947-chemikalie-se-na-kure-citrusu-udrzi-i-po-omyti-zjistili-vedci
Česká televize
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.