Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Terezie Jirásková
Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci ho považují za zdraví nebezpečný. Kvůli označení „karcinogenní“ se uzeniny ocitly ve stejné skupině jako tabák a azbest.
Pixabay

Pixabay

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Phytosanitary Products in Surface Water and Groundwater Using GCxGC-TOFMS

Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/TOF
Výrobce
LECO
Zaměření
Životní prostředí

Differences in Metabolic Profiles of Individuals with Heart Failure Using High-Resolution GC/Q-TOF

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, GC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Ethylene Oxide and 2-Chloroethanol in Food

Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, GC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Upgradujte svůj GC/FID detektor – univerzální Polyarc reaktor a Jetanizér

Instrumentace
GC
Výrobce
ARC
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Pesticidy v chráněných krajinných oblastech

Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.