Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Terezie Jirásková
Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci ho považují za zdraví nebezpečný. Kvůli označení „karcinogenní“ se uzeniny ocitly ve stejné skupině jako tabák a azbest.

Pixabay

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Český rozhlas
 

Mohlo by vás zajímat

Halogenated hydrocarbons - Analysis of chlorinated volatiles and C1-C6 hydrocarbons

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Sulfur Compounds Rxi™-1ms

Aplikace
| N/A | Restek
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Restek
Zaměření
Průmysl a chemie

Analysis of Boiling Point Distributions in Petroleum Fractions using Simulated Distillation (ASTM D2887A)

Aplikace
| 2020 | SCION Instruments
Instrumentace
GC
Výrobce
SCION Instruments
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Článek | Rozhovor

Noví pomocníci ve službách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

VŠCHT v Praze v roce 2016 úspěšně realizovala největší investiční projekt své historie. Jaké možnosti přinášejí nové přístroje studentům i vědcům, představili na třech příkladech odborníci ze tří ústavů.
Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Terezie Jirásková
Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci ho považují za zdraví nebezpečný. Kvůli označení „karcinogenní“ se uzeniny ocitly ve stejné skupině jako tabák a azbest.

Pixabay

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Český rozhlas
 

Mohlo by vás zajímat

Halogenated hydrocarbons - Analysis of chlorinated volatiles and C1-C6 hydrocarbons

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Sulfur Compounds Rxi™-1ms

Aplikace
| N/A | Restek
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Restek
Zaměření
Průmysl a chemie

Analysis of Boiling Point Distributions in Petroleum Fractions using Simulated Distillation (ASTM D2887A)

Aplikace
| 2020 | SCION Instruments
Instrumentace
GC
Výrobce
SCION Instruments
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Článek | Rozhovor

Noví pomocníci ve službách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

VŠCHT v Praze v roce 2016 úspěšně realizovala největší investiční projekt své historie. Jaké možnosti přinášejí nové přístroje studentům i vědcům, představili na třech příkladech odborníci ze tří ústavů.
Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Terezie Jirásková
Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci ho považují za zdraví nebezpečný. Kvůli označení „karcinogenní“ se uzeniny ocitly ve stejné skupině jako tabák a azbest.

Pixabay

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Český rozhlas
 

Mohlo by vás zajímat

Halogenated hydrocarbons - Analysis of chlorinated volatiles and C1-C6 hydrocarbons

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Sulfur Compounds Rxi™-1ms

Aplikace
| N/A | Restek
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Restek
Zaměření
Průmysl a chemie

Analysis of Boiling Point Distributions in Petroleum Fractions using Simulated Distillation (ASTM D2887A)

Aplikace
| 2020 | SCION Instruments
Instrumentace
GC
Výrobce
SCION Instruments
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Článek | Rozhovor

Noví pomocníci ve službách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

VŠCHT v Praze v roce 2016 úspěšně realizovala největší investiční projekt své historie. Jaké možnosti přinášejí nové přístroje studentům i vědcům, představili na třech příkladech odborníci ze tří ústavů.
Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Terezie Jirásková
Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci ho považují za zdraví nebezpečný. Kvůli označení „karcinogenní“ se uzeniny ocitly ve stejné skupině jako tabák a azbest.

Pixabay

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Český rozhlas
 

Mohlo by vás zajímat

Halogenated hydrocarbons - Analysis of chlorinated volatiles and C1-C6 hydrocarbons

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Sulfur Compounds Rxi™-1ms

Aplikace
| N/A | Restek
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Restek
Zaměření
Průmysl a chemie

Analysis of Boiling Point Distributions in Petroleum Fractions using Simulated Distillation (ASTM D2887A)

Aplikace
| 2020 | SCION Instruments
Instrumentace
GC
Výrobce
SCION Instruments
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Článek | Rozhovor

Noví pomocníci ve službách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

VŠCHT v Praze v roce 2016 úspěšně realizovala největší investiční projekt své historie. Jaké možnosti přinášejí nové přístroje studentům i vědcům, představili na třech příkladech odborníci ze tří ústavů.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.