Minerální a stopové prvky v potravinách ve Francii | LabRulez GCMS

Minerální a stopové prvky v potravinách ve Francii

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Výsledky 2. francouzské studie analyzující složení celkové stravy.
Pixabay

Pixabay

Výsledky 2. francouzské studie analyzující složení celkové stravy.

Francouzský úřad bezpečnosti potravin (AFSSA), přejmenovaný v r. 2010 na Francouzský úřad pro potraviny, prostředí a zdraví a bezpečnost spotřebitele (ANSES), začal v r. 2006 zpracovávat již druhou studii zaměřenou na složení celkové stravy ve Francii.

V níže citovaném originálu jsou zveřejněny dva články, z nichž

  • první je zaměřen na příjem fyziologicky významných makrominerálů (Ca, Mg, Na, K), které jsou zodpovědné za pH, osmotický tlak, vodivost nervů, kontrakci svalů, uvolňování energie a řadu dalších životně důležitých aspektů a
  • druhý na příjem mikroprvků (Li, Al, Va, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ga, Ge, As, Se, St, Mo, Ag, Cd, Sn, An, Te, Ba, Hg, Pb).

Bylo analyzováno 1319 vzorků potravin zvolených tak, aby reprezentovaly obvyklý spotřební koš.

Analýzy byly prováděny v Národní referenční laboratoři (NRL) (Maisons-Alfort).

1. část

Pro stanovení Ca, Mg, Na a K byla použita nově ověřená metoda plamenové atomové absorpční spektrometrie (FAAS) následující po digesci pomocí mikrovln.

Nejvýznamnějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, následované tofu, mraženými krémy a výrobky z ryb.

Hlavním zdrojem hořčíku je čokoláda, med a další sladkosti, některé rybí výrobky, cereální výrobky a zrniny jako olejnatá semena.

Sodík je podstatně více obsažen ve stravě z „moderních zpracovaných potravin“ na bázi masa a vnitřností, sójové omáčky, kečupu, sýrů a cereálních produktů než v nezpracovaných potravinách.

Nejvýznamnějším zdrojem draslíku jsou cereální produkty, maso a vnitřnosti, tmavá čokoláda, ořechy a olejnatá semena.

Výsledky této druhé studie se všeobecně podobaly první studii zveřejněné v r. 2005, jen s několika výjimkami a mírnými rozdíly: v obsahu Ca v rybách a výrobcích z nich, Mg v tucích, olejích, medu a cukrovinkách a Na v mléčných produktech. Rozdíly jsou však připisovány určitým rozdílům v počtu vzorků v každé skupině.

2. část

Nejvyšší obsah byl zjištěn u 9 stopových prvků, a sice v cukrovinkách vč. tmavé čokolády a medu (Sr, Ag, Sn, Fe, Te, Ga, Ge, Ba, V), v měkkýších a korýších (Sr, Ag, Te, Ga, Ge, V), v tucích a olejích (Ga, Ge, Te), tofu (Sr, Fe, Ba), mražených krémech (Ag, Ba, Fe) a ovoci a zelenině (Sn). Výsledky byly porovnány se studiemi z jiných států, pokud vůbec byly tyto prvky zjišťovány.

Zdroje

J. Food Composition and Analysis, 25, 2012, č. 2, s. 97-129

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie
 

Podobné články

Vědecký článek | Toxikologie

Analýza a využití konopí v medicíně

Rostliny rodu Cannabis se využívají v medicíně k léčbě nemocí nebo pro tlumení nepříznivých stavů lidského organismu. Látky obsažené v této rostlině také ovlivňují vnímání, což je často zneužíváno.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie
 

Podobné články

Vědecký článek | Toxikologie

Analýza a využití konopí v medicíně

Rostliny rodu Cannabis se využívají v medicíně k léčbě nemocí nebo pro tlumení nepříznivých stavů lidského organismu. Látky obsažené v této rostlině také ovlivňují vnímání, což je často zneužíváno.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie
 

Podobné články

Vědecký článek | Toxikologie

Analýza a využití konopí v medicíně

Rostliny rodu Cannabis se využívají v medicíně k léčbě nemocí nebo pro tlumení nepříznivých stavů lidského organismu. Látky obsažené v této rostlině také ovlivňují vnímání, což je často zneužíváno.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Flavor and Fragrance GC/MS Analysis with Hydrogen Carrier Gas and the Agilent HydroInert Source

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Analyzing Residual Solvents in Sucrose Fatty Acid Esters by HS-GC-FID Analysis (Japan’s Specifications and Standards for Food Additives)

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC, HeadSpace
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Measurement of VOCs by Thermal Desorption GC-MS Using Hydrogen Carrier Gas

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
GC/MSD, Termální desorpce, GC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Enable Hydrogen Carrier Gas Selections without Compromising GC/MS Performance

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
GCxGC, GC/MSD, GC/MS/MS, HeadSpace, Termální desorpce, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/QQQ, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies, Markes
Zaměření
Životní prostředí, Potraviny a zemědělství, Průmysl a chemie
 

Podobné články

Vědecký článek | Toxikologie

Analýza a využití konopí v medicíně

Rostliny rodu Cannabis se využívají v medicíně k léčbě nemocí nebo pro tlumení nepříznivých stavů lidského organismu. Látky obsažené v této rostlině také ovlivňují vnímání, což je často zneužíváno.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.