Furan v kávových nápojích
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Pixabay

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Furan je bezbarvá kapalina s těkavým zápachem, vysoce lipofilní a nestálá, jeho bod varu je 31°C. Mezinárodní agenda pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikuje furan jako možný karcinogen pro člověka.

Na základě několika výzkumů bylo zjištěno že, zelená kávová zrna obsahují pouze stopy furanu, zatímco pražená kávová zrna vykazovala nejvyšší koncentraci ze všech testovaných kávových produktů. Tento údaj potvrzuje, že furan se vytváří během procesu pražení kávových zrn. Jeho množství je však ovlivněno některými dalšími výrobními kroky, např. mletí kávy může snížit jeho obsah.

I samotný konzument může vařením kávy snížit koncentraci furanu, jeho nejnižší množství bylo zaznamenáno v instantní kávě a v kávě připravené klasickým domácím přístrojem na vaření kávy. Naopak nejvíce furanu bylo zaznamenáno v kávě z automatů. Důvodem může být uzavřený prostor k přípravě a vyšší poměr kávového prášku a vody, kdy je nápoj méně ředěn.

Kvůli rostoucí popularitě kávových nápojů u mladistvých bylo úkolem jedné studie analyzovat obsah furanu v těchto produktech a odhadnout riziko, které může furan způsobit. Byly zkoumány tři různé druhy kávových nápojů: káva k přímé spotřebě „ready to drink“, tj. průmyslově vyrobené a balené produkty dostupné v plechovkách nebo v plastových obalech, dále instantní káva (rozpustná káva v prášku) a káva připravená v řetězcích automatů.

Furan byl analyzován podle metody americké společnosti Food and Drug Administration (USFDA), která využívá techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Nejnižší koncentrace furanu byla nalezena v kategorii instantní kávy s průměrnou hodnotou 4,6 µg/kg, v kategorii kávy k přímé spotřeby byly naměřeny hodnoty s průměrem 41,3 µg/kg a nejvíce furanu bylo zjištěno u produktů pocházejících z kávových řetězců, tyto hodnoty se pohybovaly okolo 100,5 µg/kg. Z toho vyplývá, že dospívající jsou nejvíce vystavováni furanu konzumací kávy z automatů a nejméně prostřednictvím instantní kávy.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Furan v kávových nápojích
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Pixabay

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Furan je bezbarvá kapalina s těkavým zápachem, vysoce lipofilní a nestálá, jeho bod varu je 31°C. Mezinárodní agenda pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikuje furan jako možný karcinogen pro člověka.

Na základě několika výzkumů bylo zjištěno že, zelená kávová zrna obsahují pouze stopy furanu, zatímco pražená kávová zrna vykazovala nejvyšší koncentraci ze všech testovaných kávových produktů. Tento údaj potvrzuje, že furan se vytváří během procesu pražení kávových zrn. Jeho množství je však ovlivněno některými dalšími výrobními kroky, např. mletí kávy může snížit jeho obsah.

I samotný konzument může vařením kávy snížit koncentraci furanu, jeho nejnižší množství bylo zaznamenáno v instantní kávě a v kávě připravené klasickým domácím přístrojem na vaření kávy. Naopak nejvíce furanu bylo zaznamenáno v kávě z automatů. Důvodem může být uzavřený prostor k přípravě a vyšší poměr kávového prášku a vody, kdy je nápoj méně ředěn.

Kvůli rostoucí popularitě kávových nápojů u mladistvých bylo úkolem jedné studie analyzovat obsah furanu v těchto produktech a odhadnout riziko, které může furan způsobit. Byly zkoumány tři různé druhy kávových nápojů: káva k přímé spotřebě „ready to drink“, tj. průmyslově vyrobené a balené produkty dostupné v plechovkách nebo v plastových obalech, dále instantní káva (rozpustná káva v prášku) a káva připravená v řetězcích automatů.

Furan byl analyzován podle metody americké společnosti Food and Drug Administration (USFDA), která využívá techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Nejnižší koncentrace furanu byla nalezena v kategorii instantní kávy s průměrnou hodnotou 4,6 µg/kg, v kategorii kávy k přímé spotřeby byly naměřeny hodnoty s průměrem 41,3 µg/kg a nejvíce furanu bylo zjištěno u produktů pocházejících z kávových řetězců, tyto hodnoty se pohybovaly okolo 100,5 µg/kg. Z toho vyplývá, že dospívající jsou nejvíce vystavováni furanu konzumací kávy z automatů a nejméně prostřednictvím instantní kávy.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Furan v kávových nápojích
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Pixabay

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Furan je bezbarvá kapalina s těkavým zápachem, vysoce lipofilní a nestálá, jeho bod varu je 31°C. Mezinárodní agenda pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikuje furan jako možný karcinogen pro člověka.

Na základě několika výzkumů bylo zjištěno že, zelená kávová zrna obsahují pouze stopy furanu, zatímco pražená kávová zrna vykazovala nejvyšší koncentraci ze všech testovaných kávových produktů. Tento údaj potvrzuje, že furan se vytváří během procesu pražení kávových zrn. Jeho množství je však ovlivněno některými dalšími výrobními kroky, např. mletí kávy může snížit jeho obsah.

I samotný konzument může vařením kávy snížit koncentraci furanu, jeho nejnižší množství bylo zaznamenáno v instantní kávě a v kávě připravené klasickým domácím přístrojem na vaření kávy. Naopak nejvíce furanu bylo zaznamenáno v kávě z automatů. Důvodem může být uzavřený prostor k přípravě a vyšší poměr kávového prášku a vody, kdy je nápoj méně ředěn.

Kvůli rostoucí popularitě kávových nápojů u mladistvých bylo úkolem jedné studie analyzovat obsah furanu v těchto produktech a odhadnout riziko, které může furan způsobit. Byly zkoumány tři různé druhy kávových nápojů: káva k přímé spotřebě „ready to drink“, tj. průmyslově vyrobené a balené produkty dostupné v plechovkách nebo v plastových obalech, dále instantní káva (rozpustná káva v prášku) a káva připravená v řetězcích automatů.

Furan byl analyzován podle metody americké společnosti Food and Drug Administration (USFDA), která využívá techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Nejnižší koncentrace furanu byla nalezena v kategorii instantní kávy s průměrnou hodnotou 4,6 µg/kg, v kategorii kávy k přímé spotřeby byly naměřeny hodnoty s průměrem 41,3 µg/kg a nejvíce furanu bylo zjištěno u produktů pocházejících z kávových řetězců, tyto hodnoty se pohybovaly okolo 100,5 µg/kg. Z toho vyplývá, že dospívající jsou nejvíce vystavováni furanu konzumací kávy z automatů a nejméně prostřednictvím instantní kávy.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Furan v kávových nápojích
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Pixabay

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Furan je bezbarvá kapalina s těkavým zápachem, vysoce lipofilní a nestálá, jeho bod varu je 31°C. Mezinárodní agenda pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikuje furan jako možný karcinogen pro člověka.

Na základě několika výzkumů bylo zjištěno že, zelená kávová zrna obsahují pouze stopy furanu, zatímco pražená kávová zrna vykazovala nejvyšší koncentraci ze všech testovaných kávových produktů. Tento údaj potvrzuje, že furan se vytváří během procesu pražení kávových zrn. Jeho množství je však ovlivněno některými dalšími výrobními kroky, např. mletí kávy může snížit jeho obsah.

I samotný konzument může vařením kávy snížit koncentraci furanu, jeho nejnižší množství bylo zaznamenáno v instantní kávě a v kávě připravené klasickým domácím přístrojem na vaření kávy. Naopak nejvíce furanu bylo zaznamenáno v kávě z automatů. Důvodem může být uzavřený prostor k přípravě a vyšší poměr kávového prášku a vody, kdy je nápoj méně ředěn.

Kvůli rostoucí popularitě kávových nápojů u mladistvých bylo úkolem jedné studie analyzovat obsah furanu v těchto produktech a odhadnout riziko, které může furan způsobit. Byly zkoumány tři různé druhy kávových nápojů: káva k přímé spotřebě „ready to drink“, tj. průmyslově vyrobené a balené produkty dostupné v plechovkách nebo v plastových obalech, dále instantní káva (rozpustná káva v prášku) a káva připravená v řetězcích automatů.

Furan byl analyzován podle metody americké společnosti Food and Drug Administration (USFDA), která využívá techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Nejnižší koncentrace furanu byla nalezena v kategorii instantní kávy s průměrnou hodnotou 4,6 µg/kg, v kategorii kávy k přímé spotřeby byly naměřeny hodnoty s průměrem 41,3 µg/kg a nejvíce furanu bylo zjištěno u produktů pocházejících z kávových řetězců, tyto hodnoty se pohybovaly okolo 100,5 µg/kg. Z toho vyplývá, že dospívající jsou nejvíce vystavováni furanu konzumací kávy z automatů a nejméně prostřednictvím instantní kávy.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by vás zajímat

Hydrocarbons, C1 – C3 - Analysis of hydrocarbons C1-C2 and vinyl chloride in air

Aplikace
| 2011 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC, GC kolony, Spotřební materiál
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Polyethylene Glycol (PEG) SPME Fibers

Technický článek
| 2007 | Merck
Instrumentace
SPME, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---

Overview of SPE Technology/Method Development & New Trends in Sample Preparation

Prezentace
| N/A | Merck
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál
Výrobce
Merck
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.