Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Množství selenu v chlebu
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Pixabay

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Selen (Se) je důležitý stopový prvek pro zdraví lidí i zvířat, je to nepostradatelná esenciální živina a antioxidant. Hromadí se v pšenici a kukuřici a je tedy konzumován především v podobě chleba. Existuje míra zdravého příjmu selenu, tedy určité rozpětí mezi toxickou a nedostačující dávkou, což je u dospělých 50 - 200 µg za den. Selen je významný pro imunitní systém jedince, plní funkci antioxidantu a také se podílí na výrobě thyroidního hormonu ve štítné žláze.

Nízká koncentrace selenu způsobuje v organizmu různé anomálie, zatímco jeho vysoký obsah je toxický. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dávky 75 µg Se denně pro dospělé muže a 55 µg Se pro ženy. Dále stanovila množství 400 µg Se denně na osobu jako horní přípustnou dávku.

Nedostatek selenu může být rizikovým faktorem pro Keshanskou chorobu postihující srdeční sval. Jde o nemoc, která byla zaznamenána hlavně v severo-východní Číně. V této oblasti bylo objeveno, že obilná zrna obsahují 40 µg Se/kg sušiny a celkový denní příjem selenu se pohybuje v rozmezí 10 – 15 µg Se denně.

Nadměrný přísun selenu může vést ke chronické toxicitě (selenózy) s těmito nepříznivými dopady na zdraví: vypadávání vlasů, zhoršený stav nehtů, poranění pokožky, hepatomegalie (zvětšení jater), polyneuritida (zánětlivé onemocnění nervů) a gastrointestinální poruchy.

Chronické působení vysoké hladiny selenu bylo pozorováno u některých populací, např. na severu Velké planiny v USA, ve Venezuele, Kolumbii a v určité oblasti Číny. Zde byl zaznamenán průměrný denní příjem selenu 4000 – 9000 µg, což odpovídá koncentraci 3200 µg Se/l krve. Žádné zdravotní problémy nebyly zpozorovány do množství 819 µg Se/den v Číně nebo 724 µg Se/den v USA. Vysoký denní přísun selenu byl registrován také u Inuitů na severu Grónska, jejichž strava se skládá převážně z masa a orgánů mořských savců, ptáků, ryb a z velrybí kůže. Kromě podélného pruhování na nehtech u této populace nebyly zpozorovány žádné jiné znaky selenózy, přestože jejich hladina selenu v krvi byla extrémně vysoká nad 1000 µg/l.

Množství selenu přijímaného denně různými populacemi v různých zemích se pohybuje v rozmezí 7 – 4500 µg Se/den a je to ovlivněno hlavně jeho přítomností v potravě.

Turecká populace nejvíce konzumuje chléb z bílé nebo celozrnné mouky a kukuřičný chléb. V jedné studii byly použity vzorky zmíněných druhů chleba, nashromážděné z šesti různých pekáren v tureckém městě Sakarya a v nich bylo stanoveno množství selenu analytickou metodou emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) po chemickém trávení. Byly nalezeny tyto průměrné hodnoty hladiny selenu pro jednotlivé druhy chlebů: bílý 1149 µg/kg, celozrnný 1204 µg/kg a kukuřičný 2023 µg/kg, následně byly porovnány s denním doporučeným příjmem a s hodnotami pro horní přípustné limity selenu, které jsou uvedeny výše.

V nedávné době byl kladen důraz na obsah selenu z důvodu možné ochrany proti rakovině. Proto potraviny s vysokým obsahem tohoto prvku, např. pšenice, chléb, vejce, atd., jsou stále více populární. Nicméně podle WHO může přidání selenu do hnojiv nebo do krmení pro zvířata zvednout koncentraci prvku nad horní přípustnou hranici.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Alcohol Determination of Sanitizer Gel in accordance with USP<611>

Aplikace
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza

Comparison of Separation Performance with Various Carrier Gases and Introduction of Gas Selector

Technické články
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Agilent ASMS 2020 Posters Book

Postery
| 2020 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, HeadSpace, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/Q-TOF, LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, LC-SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Forenzní analýza a toxikologie, Farmaceutická analýza, Proteomika, Materiálová analýza, Klinická analýza
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Furan v kávových nápojích

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.
Vědecký článek | Životní prostředí

Výskyt vybraných látek nepodléhajících pravidelnému sledování v hydrosféře ČR

Práce byla zaměřena na zjištění výskytu pesticidních látek, které nepodléhají pravidelnému monitoringu. Použité byly metody GC-MS, LC-MS/FLD a ITP-CZE.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Vědecký článek | Potraviny

Průzkum obsahu benzenu v nealkoholických nápojích

Již téměř 20 let je známo, že pokud jsou nealkoholické nápoje konzervovány kyselinou benzoovou, může tato kyselina reagovat s kyselinou askorbovou za vzniku karcinogenního benzenu.
Množství selenu v chlebu
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Pixabay

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Selen (Se) je důležitý stopový prvek pro zdraví lidí i zvířat, je to nepostradatelná esenciální živina a antioxidant. Hromadí se v pšenici a kukuřici a je tedy konzumován především v podobě chleba. Existuje míra zdravého příjmu selenu, tedy určité rozpětí mezi toxickou a nedostačující dávkou, což je u dospělých 50 - 200 µg za den. Selen je významný pro imunitní systém jedince, plní funkci antioxidantu a také se podílí na výrobě thyroidního hormonu ve štítné žláze.

Nízká koncentrace selenu způsobuje v organizmu různé anomálie, zatímco jeho vysoký obsah je toxický. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dávky 75 µg Se denně pro dospělé muže a 55 µg Se pro ženy. Dále stanovila množství 400 µg Se denně na osobu jako horní přípustnou dávku.

Nedostatek selenu může být rizikovým faktorem pro Keshanskou chorobu postihující srdeční sval. Jde o nemoc, která byla zaznamenána hlavně v severo-východní Číně. V této oblasti bylo objeveno, že obilná zrna obsahují 40 µg Se/kg sušiny a celkový denní příjem selenu se pohybuje v rozmezí 10 – 15 µg Se denně.

Nadměrný přísun selenu může vést ke chronické toxicitě (selenózy) s těmito nepříznivými dopady na zdraví: vypadávání vlasů, zhoršený stav nehtů, poranění pokožky, hepatomegalie (zvětšení jater), polyneuritida (zánětlivé onemocnění nervů) a gastrointestinální poruchy.

Chronické působení vysoké hladiny selenu bylo pozorováno u některých populací, např. na severu Velké planiny v USA, ve Venezuele, Kolumbii a v určité oblasti Číny. Zde byl zaznamenán průměrný denní příjem selenu 4000 – 9000 µg, což odpovídá koncentraci 3200 µg Se/l krve. Žádné zdravotní problémy nebyly zpozorovány do množství 819 µg Se/den v Číně nebo 724 µg Se/den v USA. Vysoký denní přísun selenu byl registrován také u Inuitů na severu Grónska, jejichž strava se skládá převážně z masa a orgánů mořských savců, ptáků, ryb a z velrybí kůže. Kromě podélného pruhování na nehtech u této populace nebyly zpozorovány žádné jiné znaky selenózy, přestože jejich hladina selenu v krvi byla extrémně vysoká nad 1000 µg/l.

Množství selenu přijímaného denně různými populacemi v různých zemích se pohybuje v rozmezí 7 – 4500 µg Se/den a je to ovlivněno hlavně jeho přítomností v potravě.

Turecká populace nejvíce konzumuje chléb z bílé nebo celozrnné mouky a kukuřičný chléb. V jedné studii byly použity vzorky zmíněných druhů chleba, nashromážděné z šesti různých pekáren v tureckém městě Sakarya a v nich bylo stanoveno množství selenu analytickou metodou emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) po chemickém trávení. Byly nalezeny tyto průměrné hodnoty hladiny selenu pro jednotlivé druhy chlebů: bílý 1149 µg/kg, celozrnný 1204 µg/kg a kukuřičný 2023 µg/kg, následně byly porovnány s denním doporučeným příjmem a s hodnotami pro horní přípustné limity selenu, které jsou uvedeny výše.

V nedávné době byl kladen důraz na obsah selenu z důvodu možné ochrany proti rakovině. Proto potraviny s vysokým obsahem tohoto prvku, např. pšenice, chléb, vejce, atd., jsou stále více populární. Nicméně podle WHO může přidání selenu do hnojiv nebo do krmení pro zvířata zvednout koncentraci prvku nad horní přípustnou hranici.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Alcohol Determination of Sanitizer Gel in accordance with USP<611>

Aplikace
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza

Comparison of Separation Performance with Various Carrier Gases and Introduction of Gas Selector

Technické články
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Agilent ASMS 2020 Posters Book

Postery
| 2020 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, HeadSpace, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/Q-TOF, LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, LC-SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Forenzní analýza a toxikologie, Farmaceutická analýza, Proteomika, Materiálová analýza, Klinická analýza
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Furan v kávových nápojích

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.
Vědecký článek | Životní prostředí

Výskyt vybraných látek nepodléhajících pravidelnému sledování v hydrosféře ČR

Práce byla zaměřena na zjištění výskytu pesticidních látek, které nepodléhají pravidelnému monitoringu. Použité byly metody GC-MS, LC-MS/FLD a ITP-CZE.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Vědecký článek | Potraviny

Průzkum obsahu benzenu v nealkoholických nápojích

Již téměř 20 let je známo, že pokud jsou nealkoholické nápoje konzervovány kyselinou benzoovou, může tato kyselina reagovat s kyselinou askorbovou za vzniku karcinogenního benzenu.
Množství selenu v chlebu
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Pixabay

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Selen (Se) je důležitý stopový prvek pro zdraví lidí i zvířat, je to nepostradatelná esenciální živina a antioxidant. Hromadí se v pšenici a kukuřici a je tedy konzumován především v podobě chleba. Existuje míra zdravého příjmu selenu, tedy určité rozpětí mezi toxickou a nedostačující dávkou, což je u dospělých 50 - 200 µg za den. Selen je významný pro imunitní systém jedince, plní funkci antioxidantu a také se podílí na výrobě thyroidního hormonu ve štítné žláze.

Nízká koncentrace selenu způsobuje v organizmu různé anomálie, zatímco jeho vysoký obsah je toxický. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dávky 75 µg Se denně pro dospělé muže a 55 µg Se pro ženy. Dále stanovila množství 400 µg Se denně na osobu jako horní přípustnou dávku.

Nedostatek selenu může být rizikovým faktorem pro Keshanskou chorobu postihující srdeční sval. Jde o nemoc, která byla zaznamenána hlavně v severo-východní Číně. V této oblasti bylo objeveno, že obilná zrna obsahují 40 µg Se/kg sušiny a celkový denní příjem selenu se pohybuje v rozmezí 10 – 15 µg Se denně.

Nadměrný přísun selenu může vést ke chronické toxicitě (selenózy) s těmito nepříznivými dopady na zdraví: vypadávání vlasů, zhoršený stav nehtů, poranění pokožky, hepatomegalie (zvětšení jater), polyneuritida (zánětlivé onemocnění nervů) a gastrointestinální poruchy.

Chronické působení vysoké hladiny selenu bylo pozorováno u některých populací, např. na severu Velké planiny v USA, ve Venezuele, Kolumbii a v určité oblasti Číny. Zde byl zaznamenán průměrný denní příjem selenu 4000 – 9000 µg, což odpovídá koncentraci 3200 µg Se/l krve. Žádné zdravotní problémy nebyly zpozorovány do množství 819 µg Se/den v Číně nebo 724 µg Se/den v USA. Vysoký denní přísun selenu byl registrován také u Inuitů na severu Grónska, jejichž strava se skládá převážně z masa a orgánů mořských savců, ptáků, ryb a z velrybí kůže. Kromě podélného pruhování na nehtech u této populace nebyly zpozorovány žádné jiné znaky selenózy, přestože jejich hladina selenu v krvi byla extrémně vysoká nad 1000 µg/l.

Množství selenu přijímaného denně různými populacemi v různých zemích se pohybuje v rozmezí 7 – 4500 µg Se/den a je to ovlivněno hlavně jeho přítomností v potravě.

Turecká populace nejvíce konzumuje chléb z bílé nebo celozrnné mouky a kukuřičný chléb. V jedné studii byly použity vzorky zmíněných druhů chleba, nashromážděné z šesti různých pekáren v tureckém městě Sakarya a v nich bylo stanoveno množství selenu analytickou metodou emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) po chemickém trávení. Byly nalezeny tyto průměrné hodnoty hladiny selenu pro jednotlivé druhy chlebů: bílý 1149 µg/kg, celozrnný 1204 µg/kg a kukuřičný 2023 µg/kg, následně byly porovnány s denním doporučeným příjmem a s hodnotami pro horní přípustné limity selenu, které jsou uvedeny výše.

V nedávné době byl kladen důraz na obsah selenu z důvodu možné ochrany proti rakovině. Proto potraviny s vysokým obsahem tohoto prvku, např. pšenice, chléb, vejce, atd., jsou stále více populární. Nicméně podle WHO může přidání selenu do hnojiv nebo do krmení pro zvířata zvednout koncentraci prvku nad horní přípustnou hranici.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Alcohol Determination of Sanitizer Gel in accordance with USP<611>

Aplikace
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza

Comparison of Separation Performance with Various Carrier Gases and Introduction of Gas Selector

Technické články
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Agilent ASMS 2020 Posters Book

Postery
| 2020 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, HeadSpace, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/Q-TOF, LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, LC-SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Forenzní analýza a toxikologie, Farmaceutická analýza, Proteomika, Materiálová analýza, Klinická analýza
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Furan v kávových nápojích

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.
Vědecký článek | Životní prostředí

Výskyt vybraných látek nepodléhajících pravidelnému sledování v hydrosféře ČR

Práce byla zaměřena na zjištění výskytu pesticidních látek, které nepodléhají pravidelnému monitoringu. Použité byly metody GC-MS, LC-MS/FLD a ITP-CZE.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Vědecký článek | Potraviny

Průzkum obsahu benzenu v nealkoholických nápojích

Již téměř 20 let je známo, že pokud jsou nealkoholické nápoje konzervovány kyselinou benzoovou, může tato kyselina reagovat s kyselinou askorbovou za vzniku karcinogenního benzenu.
Množství selenu v chlebu
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Pixabay

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Selen (Se) je důležitý stopový prvek pro zdraví lidí i zvířat, je to nepostradatelná esenciální živina a antioxidant. Hromadí se v pšenici a kukuřici a je tedy konzumován především v podobě chleba. Existuje míra zdravého příjmu selenu, tedy určité rozpětí mezi toxickou a nedostačující dávkou, což je u dospělých 50 - 200 µg za den. Selen je významný pro imunitní systém jedince, plní funkci antioxidantu a také se podílí na výrobě thyroidního hormonu ve štítné žláze.

Nízká koncentrace selenu způsobuje v organizmu různé anomálie, zatímco jeho vysoký obsah je toxický. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dávky 75 µg Se denně pro dospělé muže a 55 µg Se pro ženy. Dále stanovila množství 400 µg Se denně na osobu jako horní přípustnou dávku.

Nedostatek selenu může být rizikovým faktorem pro Keshanskou chorobu postihující srdeční sval. Jde o nemoc, která byla zaznamenána hlavně v severo-východní Číně. V této oblasti bylo objeveno, že obilná zrna obsahují 40 µg Se/kg sušiny a celkový denní příjem selenu se pohybuje v rozmezí 10 – 15 µg Se denně.

Nadměrný přísun selenu může vést ke chronické toxicitě (selenózy) s těmito nepříznivými dopady na zdraví: vypadávání vlasů, zhoršený stav nehtů, poranění pokožky, hepatomegalie (zvětšení jater), polyneuritida (zánětlivé onemocnění nervů) a gastrointestinální poruchy.

Chronické působení vysoké hladiny selenu bylo pozorováno u některých populací, např. na severu Velké planiny v USA, ve Venezuele, Kolumbii a v určité oblasti Číny. Zde byl zaznamenán průměrný denní příjem selenu 4000 – 9000 µg, což odpovídá koncentraci 3200 µg Se/l krve. Žádné zdravotní problémy nebyly zpozorovány do množství 819 µg Se/den v Číně nebo 724 µg Se/den v USA. Vysoký denní přísun selenu byl registrován také u Inuitů na severu Grónska, jejichž strava se skládá převážně z masa a orgánů mořských savců, ptáků, ryb a z velrybí kůže. Kromě podélného pruhování na nehtech u této populace nebyly zpozorovány žádné jiné znaky selenózy, přestože jejich hladina selenu v krvi byla extrémně vysoká nad 1000 µg/l.

Množství selenu přijímaného denně různými populacemi v různých zemích se pohybuje v rozmezí 7 – 4500 µg Se/den a je to ovlivněno hlavně jeho přítomností v potravě.

Turecká populace nejvíce konzumuje chléb z bílé nebo celozrnné mouky a kukuřičný chléb. V jedné studii byly použity vzorky zmíněných druhů chleba, nashromážděné z šesti různých pekáren v tureckém městě Sakarya a v nich bylo stanoveno množství selenu analytickou metodou emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) po chemickém trávení. Byly nalezeny tyto průměrné hodnoty hladiny selenu pro jednotlivé druhy chlebů: bílý 1149 µg/kg, celozrnný 1204 µg/kg a kukuřičný 2023 µg/kg, následně byly porovnány s denním doporučeným příjmem a s hodnotami pro horní přípustné limity selenu, které jsou uvedeny výše.

V nedávné době byl kladen důraz na obsah selenu z důvodu možné ochrany proti rakovině. Proto potraviny s vysokým obsahem tohoto prvku, např. pšenice, chléb, vejce, atd., jsou stále více populární. Nicméně podle WHO může přidání selenu do hnojiv nebo do krmení pro zvířata zvednout koncentraci prvku nad horní přípustnou hranici.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Alcohol Determination of Sanitizer Gel in accordance with USP<611>

Aplikace
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza

Comparison of Separation Performance with Various Carrier Gases and Introduction of Gas Selector

Technické články
| 2020 | Shimadzu
Instrumentace
GC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
---

Agilent ASMS 2020 Posters Book

Postery
| 2020 | Agilent Technologies
Instrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, HeadSpace, Příprava vzorků, GC/SQ, GC/Q-TOF, LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, LC-SQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Forenzní analýza a toxikologie, Farmaceutická analýza, Proteomika, Materiálová analýza, Klinická analýza
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Furan v kávových nápojích

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.
Vědecký článek | Životní prostředí

Výskyt vybraných látek nepodléhajících pravidelnému sledování v hydrosféře ČR

Práce byla zaměřena na zjištění výskytu pesticidních látek, které nepodléhají pravidelnému monitoringu. Použité byly metody GC-MS, LC-MS/FLD a ITP-CZE.
Vědecký článek | Potraviny

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu

3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen a jeho obsah byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem.
Vědecký článek | Potraviny

Průzkum obsahu benzenu v nealkoholických nápojích

Již téměř 20 let je známo, že pokud jsou nealkoholické nápoje konzervovány kyselinou benzoovou, může tato kyselina reagovat s kyselinou askorbovou za vzniku karcinogenního benzenu.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.